Власти у Скопљу више од три месеца не изводе Архиепископа Јована на суђење!

Данас, 12. марта 2013 године, навршава се једна година и три месеца откако се Архиепископ охридски и Митрополит скопски Јован налази у притвору!

Последње судско рочиште у најновијем, на верској основи, монтираном судском процесу против Архиепископа, епископâ, монаштва и верног народа Православне Охридске Архиепископије одржано је 11. децембра 2012. године.

И поред препоруке Европске уније да се судски поступци не одуговлаче, овај процес константно бива одлаган; наиме, рочиште првобитно заказано за 16. јануар 2013. бива одложено! Потом се одлаже и рочиште заказано за 20. фебруар 2013. годину. Архиепископ Јован је у притвору, епископи, монаштво и верници редовно се пријављују суду, те, следствено томе, они нису разлог за одлагање судског процеса!

Стиче се утисак да постоји политичка одлука за одлагање судског поступка у циљу што дужег мрцварења Архиепископа охридског г. Јована суровим режимом притвора у коме се налази.

Нешто више од три месеца Архиепископ Јован није изведен на суђење! Притисци које трпи у притвору спроводе се на најразличитије начине: Он се налази у малој загушљивој ћелији, са веома мало светлости, без здравствене неге и без дозволе за посете! Нико од најближих га није посетио од 11. јуна 2012. године!

Уз непрестано отварање нових судских процеса и изрицањем затворских казни типичних за време једноумља, те, према последњој анализи проф. Мирјане Најчевске, и бесправним стављањем на руке лисица и грађанима који припадају Православној Охридској Архиепископији, пред очима истинољубиве домаће и међународне јавности, власти у Скопњу спроводе државни погром на верској основи против припадника једне канонске и свеправославно признате Цркве.

Извор: Православна Охридска Архиепископија