Војници СФОР-а упали у парохијски дом и тешко ранили свештеника Јеремију Старовлаха и његовог сина Александра

По благослову Митропита дабробосанског господина Николаја, секретар епархије, ђакон Митар Танасић, доставио је данас, 1. априла 2004. године, Светом Архијерејском Синоду Српске Православне Цркве информацију о извршеном нападу на парохијски дом у Палама. У ноћи 1. априла 2004. године, око 01,00 сат после поноћи, снаге СФОР-а су извршиле напад на парохијски дом у Палама и тешко раниле пароха паљанског, протојереја-ставрофора Јеремију Старовлаха и његовог сина Александра. Обојица су смештени у тузланску болницу и налазе се у тешком стању.

По сведочењу свештеника, али и полицијских инспектора, око стотину војника СФОР-а извршило је напад на парохијски дом у Палама. Приликом покушаја уласка у станове и просторије парохијског дома употребили су експлозивна средства. У станове двојице свештеника који ту станују су убачене бомбе, а војници су упали у станове из пуцњаву из ватреног оружја. Упад је извршен и са крова парохијског дома. Парохијски дом има само приземље и спрат, а станови свештеника су на спрату.

Тешко рањеног проту Јеремију и његовог сина Александра војници СФОР-а су везали, одмах однели у војни хеликоптер и превезли у тузланску болницу.
Према последњим извештајима из Тузле, обојица се налазе у веома тешком стању и лекари се боре за њихов живот. Војници су пуцали и у свештеника Миомира Зекића, у чији је стан такође извршен упад, али су га Богу хвала, промашили.

На парохијском дому се могу видети и велика оштећења, што је доказ о бруталној и прекомерној употреби силе. Од силине детонације попуцала су сва стакла на парохијском дому.

После акције СФОР-а, дошли су припадници локалне полиције, извршили увиђај и обезбедили место. Званични извештај полиције о овом догађају још није достављен.

Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Николај дошао је на Пале око 05,00 сати. У току преподнева Митрополит је одржао састанке са највишим државним званичницима српског народа у Босни и Херцеговини.