Волонтери уредили руско гробље и цркву Светог Фјодора Ушакова на Савини

Двадесет пет волонтера које је ангажовала фирма „Гермен“ која се бави хортикултуром минулих дана уредили су руско гробље и цркву Светог Фјодора Ушакова на Савини. Према ријечима представнице фирме Наталије Солдатове, Московљанке која са породицом живи у Тивту, на идеју су дошли спонтано након објављивања огласа за фирму у „Руском вјеснику“.

-Организовали смо акцију пошто су нам се јавили потомци високих руских официра, научника и умјетника који почивају на гробљу на Савини. Обзиром да нико од породица преминулих не живи више у Црној Гори, одлучили смо да уредимо све 75 гробнице у којима почивају значајни људи руске војске и Руског царства који су ту сахрањени 1921. након Првог свјетског рата. Ту почивају познати генерали, официри, професори. Међу волонтерима је било и оних руско-црногорске крви, истиче Солдатова.

Она каже и да су волонтери офарбали новом бојом надгробне споменике, уредили фасаду, звоник и унутрашњост цркве Светог руског адмирала Фјодора Ушакова. -Преостало је да се обнови боја на куполи цркве. Акцију ћемо надам се наставити крајем маја. Ми смо бесплатно организовали ову акцију. Нема ту политике, само добра воља и жеља да се помогне, рекла је наша саговорница.

Руско гробље је формирано на Савини у трећој деценији прошлогвијека, а његово пропадање отпочело је већ након Другог свјетског рата. Прије неколико година рађено је ситуационо рјешење Руског гробља када су пописана гробна мјеста мада се прецизан број руских емиграната сахрањених на њему још увијек не зна.

Идејно рјешење пројекта реконструкције Руског гробља урадио је архитекта Милорад Петијевић, а финансијска средства за његову реконструкцију, у висини од 60 хиљада евра опредијелила је “Једина Русија”, снажна фракција руске Думе. Због великог руских генерала који су након Октобарске револуције емигрирали у Боку Которску и који су на њему сахрањени, гробље на Савини је познато и као генералско.

Гробље се некада још називало и руско-српско гробље, а најчешће само војно. Према неким подацима на руском гробљу на Савини почива девет генерала, седам пуковника, један потпуковник, три капетана и један поручник, а међу генералима је био један љекар, укључујући и генерала Василија Рачинског који је страдао у Другом свјетском рату.

У обнови гробља и прве руске цркве посвећену адмиралу Фјодору Ушакову пресудну улогу одиграло је Друштво српско-руског пријатељства за Херцег Нови и Боку Которску. Руска дума је 2006. године стала иза обнове гробља. Током радова, гробље су обишле високе руске делегације, на челу са Љубов Константиновом Силском, а у њиховом саставу су били и амбасадор Јаков Федорович Герасимов, као и посланици Думе г. Александар Сарич, г. Андрија Жуков, г. Виктор Заваразин. Радове на гробљу надгледао је сликар Александар Бељаков, извршни директор Словенске алијансе, која је имала сједиште у Херцег Новом. Црква је завршена 2009. године, а освештао је Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска