Волонтери ВДС-а у акцији

Волонтери ВДС-а у акцији
Волонтери ВДС-а у акцији
Волонтери ВДС-а у акцији
Волонтери ВДС-а у акцији

За само два дана 17. и 18. маја у београдским храмовима је прикупљено 80 тона робе за унесрећене у поплавама и од тога је 47 тона већ испоручено по распореду Кризног штаба Града Београда. Апел Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја верном народу и људима добре воље да прикупљањем помоћи у храни, одећи, обући, постељини и средствима за хигијену помогну људима који су у великој невољи наишао је на велики и брз одзив и показао хришћанско милосрђе и спремност на братску несебичну помоћ. Цела активност се одвија у координацији Верског добротворног старатељства Ариепископије београдско-карловачке и трајаће све док буде било потребно.

Велику помоћ брзој дистрибуцији прикупљене помоћи дали су волонтери. Преко 200 волонтера, највећим делом младих људи, богослова, студената Боградског универзитета и средњошколаца радило је као један. Распоређени у низу они су прво додавањем из руке у руку уносили робу у велику салу Патријаршије и њено двориште. Затим су се добијене ствари педантно разврставале према прецизним категоријама: одећа за децу; за бебе; мушка одећа, џемпери, ципеле, кошуље, веш, женска одећа и сл. Сваки  пакет се затим затварао и на њему је написан на кога се односи, што је нарочито код гардеробе важно. Тако да кад помоћ стигне до угрожених они знају шта су добили.

Саосећање са великом патњом људи погођених поплавом и жеља да им помогну окупила је ове младе људе. Радили су сложно, насмејани и радосни. Зато су тако пуно урадили. А кад се људи окупе да помогну, као што је било некад на моби, наш народ је с разлогом говорио: Благословене многе ручице. Ова народна изрека има свој дубљи хришћански смисао и врло је савремена и данас што се тако јасно показало у невољи која нас је овим поплавама неочекивано задесила.

Извор: ВДС