Враћена имовина манастирима Браничевске епархије

Шумско газдинство "Јужни Кучај" из Деспотовца, део "Србијашума", данас је вратило имовину манастирима Браничевске епархије. У питању је 2.700 хектара шума и то је један од највећих комплекса који је враћен у поступку реституције. Директор Дирекције за реституцију Владимир Тодоровић каже за Б92 да је у процедури захтев за враћање још око 4.000 хектара шуме Браничевској епархији, а да укупно око пола милиона грађана очекује враћање имовине.

Директор Србијашума Владан Живадиновић каже да је укупна површина имовине која би која би црквама требало да се врати преко 30.000 хектара. Живадиновић је рекао да је са Епархијом браничевском потписан и привремени споразум о даљем управљању шумским подручјем, који ће важити до Нове године. Да би се газдовало шумама потребно је испунити одређене услове, а Србијашуме ће у наредном периоду штитити и чувати шуме до потписивања коначног споразума након Нове године.

Епископ браничевски Игнатије задовољан је потписаним документом. Он каже да СПЦ, осим шумских газдинстава, потражује и другу имовину. Тодоровић подсећа да се имовина манастирима враћа на основу Закона о реституцији црквене имовине из 2006, а Дирекција је прво решење о враћању имовине донела у децембру прошле године. "Тада је донето око 70 решења о враћању имовине и враћено је близу 10.000 хектара пољопривредног земљишта шума и шумског земљишта, као и око 500 квадратних метара пословног простора у Војводини, око Суботице", каже он. "Тренутно је у дирекцији примљено око 1.500 захтева, а рок за подношење захтева истиче за нешто више од месец дана, 30. септембра 2008. године", каже Тодоровић.

Законом о реституцији за сада је регулисано само враћање имовине црквама и верским заједницама. Враћање имовине свим осталим физичким и правним лицима биће уређено посебним Законом о денационализацији, чија припрема је интензивирана прошле године, објашњава Тодоровић. "Сад је тренутно застој, али очекујемо да би тај рад требало ускоро да буде настављен и да би закон требало да буде донет. Јер, по подацима које је прикупила Дирекција за имовину по Закону о пријављивању имовине, поднето је 75.000 захтева од стране физичких и правних лица. Може се рећи да по тој основи близу пола милиона људи очекује денационализацију", рекао је он.

Извор: www.b92.net