Враћена украдена икона „Крштење Исуса"

Данас је у Двору Српске Патријаршије у Београду г. Вук Јеремић, министар спољних послова Републике Србије, предао целивајућу икону „Крштење Исуса" украдену, у два наврата (1971. и 1977), из цркве Св. Николе у Нерадину код Ирига, Епископу сремском Г. Василију у присуству чланова Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве. Владика Василије је заблагодарио министру Јеремићу за све уложене напоре који су учињени да се икона врати у Епархију сремску после три деценије странствовања и заточења.

Икону је 1778. године фрескописао на дасци Јеврем Исаиловић, иконописац из Ирига као део циклуса „Велики празници". "Крштење Исуса" представља велику историјску, културну и матерајалну вредност и налази се под заштитом Покрајинског завода за заштиту споменика културе Војводине. Икона је први пут украдена 1971. године. По други пут икона "Крштење Исуса" је украдена 19. априла 1977. године.

Икона је пронађена у сарадњи српског и италијанског Интерпола, и то у предграђу Анконе, у приватној кући колекционара који је оптужен за још петнаест крађа.

Примопредаја је свечано обављена 26. фебруара 2009. године, у просторијама Амбасаде Републике Србије у Риму, а амбасадору Санди Рашковић-Ивић је икону предао Ћовани Нистри, Генерал Бригаде задужене за бригу о културном наслеђу.

У топлом разговору министар Вук Јеремић је чланове Светог Синода обавестио о најновијим дипломатским потезима Министарства спољних послова и Владе Републике Србије у вези са Косовом и Метохијом.