После 32 године враћена украдена икона

На основу сарадње италијанског и српског Интерпола, пронађена је и враћена икона украдена пре 32 године, власништво Српске православне цркве, саопштио је МУП Србије.

Према обавештењу италијанског Интерпола, икона "Крштење Исуса", која је украдена из цркве Св. Николе у Нередину, 19. априла 1977. године, биће враћена Српској православној цркви по одлуци италијанског надлежног суда.

То уметничко дело ће бити предато у Амбасади Републике Србије у Риму, 26. 2. 2009. године, у десет часова у присуству амбасадорке Србије Санде Рашковић Ивић, дипломатског саветника италијанског Министарства културе, др. Патриције Фондије, као и делегата Министарства спољних послова.

Иначе, украдена икона је дело циклуса Великих празника које је током 1778. године, за Нерадинску цркву израдио Јеврем Исаиловић, мајстор из Ирига.

Акција Интерпола показује да је неопходна сарадња са свим полицијама света као и да је значај пријављивања украденог културног блага Интерполовим базама података, од изузетног значаја.

Трагање за таквим и сличним украденим културним и археолошким благом, на међународном плану је, од непроценљиве вредности за наше историјско и културно наслеђе, наводи се у саопштењу Министарства унутрашњих послова.

Извор: РТС