Врање: Представљена књига „Вујански крст патријарха Павла“

Врање: Представљена књига „Вујански крст патријарха Павла“
Врање: Представљена књига „Вујански крст патријарха Павла“
Врање: Представљена књига „Вујански крст патријарха Павла“
Врање: Представљена књига „Вујански крст патријарха Павла“

У организацији Свеправославног друштва Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа врањског Г. Пахомија, 28. септембра 2018. године у Врању је одржана промоција књиге "Вујански крст патријарха Павла".

-Књига, аутора др Слободана М. Радуловића, састоји се од приповести из живота патријарха Павла и његовом Вујанском Крсту, али је такође и једно од најлепших сведочанстава о неизмерној љубави и сили Божјој, рекао је академик Славко Каравидић.

-То је истинита, јединствена, светосавска прича о животу, искушењима, нарочито о боравку тешко болесног теолога, вероучитеља Гојка Стојчевића (световно име патријарха Павла), у маленом манастиру Вујну, на средокраћи између Чачка и Горњег Милановца, у тешко ратно доба пред крај Другог светског рата. Ово је књига о вери, нади и љубави којом је, упркос смртоносној болести, био преплављен тада млади вероучитељ Гојко Стојчевић. Видео је даље од сопственог краја, сазнао је истину и молитвом победио смрт, рекао је академик Каравидић.

Аутор Радуловић је казао да књига говори о истинитим догађајима из живота патријарха Павла, према сећањима његова четири ученика - архимадрита, који су по избору Српске Православне Цркве беседили о њему у вечери по патријарховом упокојењу у специјалној емисији Радио-телевизије Србије. Први приповедач у овој књизи је велики духовник и најближи сарадних патријарха Павла, архимандрит Јован Радосављевић, који је непосредно уз патријарха Павла провео 52 године.

У оквиру књиге први пут се објављује преко две стотине фотографија из живота патријарха Павла, које су до сада биле у приватној архиви аутора. Радуловићева књига добила је назив по изрезбареном Христовом распећу које је начинио искушеник Гојко Стојчевић, потоњи Патријарх српски Павле, док је боравио у манастиру Вујну, лечећи се од туберкулозе од 1944. до 1946. године. Аутор Радуловић је казао да је Вујански крст наизглед мален, а у ствари веома велики и говорио надахнуто о детаљима и анегдотама из живота патријарха Павла, са којим је и сам проводио много времена. Говорио је описујући како је Патријарх, након излечења од тубероколозе, од јавора у манастиру Вујан сам изрезбарио чувени Вујански Крст, који касније нису могли да ископирају ни најчувенији вајари, ни дуборесци.

Рецензент књиге академик Славко Каравидић рекао је да књига заузима веома важно место у снажној духовној активности аутора Радуловића. -Све око себе патријарх Павле мерио је духом своје вере и своје душе. Веровао је да симбол Крста не представља само идеју Христовог учења и његових мука, већ и оно што је најважније, идеју достигнутог морала и достигнутог циља. Крст је кључ, говорио је, који и вернике, и невернике чини цивилизацијски успостављеним. Оставио је бистре потоке православља, наше је да их не мутимо, рекао је Каравидић.

О својим сећањима на патријарха Павла, са којим се познавао готово четири деценије, говорио је Епископ врањски Пахомије. -Упознао сам га као Епископа рашко-призренског, стицајем околности цео мој живот је проткан његовом личношћу. Патријарх Павле је био личност ретка, посебна, као искушеника ме замонашио у Високим Дечанима, потом ме рукоположио за ђакона у Призрену и на крају као Патријарх хиротонисао ме за Епископа врањског. Једна од његових најплеменитијих особина била је ненаметљивост, рекао је Владика врањски.

Др Слободан М. Радуловић, новинар и публициста из Београда, родом из Соколића код Чачка (између осталих, родног места знаменитог духовника патријарха Павла - игумана Василија Домановића). За време студија био је један од десет најбољих студената Београдског универзитета. Објавио је велики број репортажа, путописа, извештаја о црквеним догађајима, као и других текстова у „Православљу”, новинама Српске патријаршије. Његови текстови о патријарху Павлу, посебно „Вујански крст пПатријарха Павла” из 2004. године, преузети из новина Српске патријаршије, објављени су и у званичном (специјалном) издању Патријаршије СПЦ поводом његовог упокојења „Патријарх Павле (1914-2009.)”, у књизи „Бог ће помоћи ако има коме, животопис и поуке патријарха Павла” (изд. с благословом Његове Светости Патријарха Г. Г. Иринеја, ВДС Архиепископије београдско-карловачке 2014. године), на званичном сајту манастира Вујна итд. Репортажа из манастира Вујна „Вујански крст патријарха Павла”, многи сусрети са архипастиром српског народа и његовим ученицима, знаменитим архимандритима, повод су за ову књигу. Радуловић живи и ради у Београду, кад није у Соколићима и манастирима. Доктор је економских наука.

Извор: Епархија врањска