Врбица и Цвети у Јужној Африци

Врбица и Цвети у  Јужној Африци
Врбица и Цвети у  Јужној Африци
Врбица и Цвети у  Јужној Африци
Врбица и Цвети у  Јужној Африци

Радосни хришћански празници Лазарева субота – Врбица и Улазак Господа нашег Исуса Христа у  Јерусалим – Цвети прослављени  су молитвено, свечано и достојанствено у јединој српској парохији на афричком континенту – храму светог апостола Томе у Јоханесбургу.

Освећена врбица и звончићи са српском тробојком подељени су раздраганој деци и присутним верницима, који су после литије око светог храма присуствовали чину освећења нове српске гостопримнице и дечје креативне учионице који су недавно изграђени на српском црквеном имању у Јоханесбургу прилогом наших верника и трудом старешине храма архимандрита Пантелејмона.

Дивне празнике су нам увеличали  својим молитвеним присуством и учешћем  и представници две локалне православне  афричке заједнице. Ђакон Стивен Хејз је дошао са децом и верницима  из Мамелодија (недалеко од главног града Преторије), а свештеник Марко је довео вернике из локалне православне заједнице у Мадидију (северозападни део у области Преторије).

После богослужења и освећења, по традиционалном српском обичају гостољубља, за госте смо приредили послужење које су обезбедили наша Црквена општина и приложници, наши парохијани Огњен Булатовић и Ненад Веселиновић. На свечаној мермерној плочи, која краси зид поред новоизграћених објеката и која је дар и прилог нашег парохијанина Милинка Миловановића, записане су следеће речи:

У славу Божју, на спасење  и духовну корист српске деце у Африци, и на благослов свим Србима који су помогли ово добро дело и који доводе своју децу и унуке у једину српску светињу у Африци, изграђени су овај дечји креативни центар „Свети Апостол Тома“ и традиционални српски пријемни салон – гостопримница, добровољним прилозима верујућих Срба јужноафричке парохије и трудом старешине храма архимандрита Пантелејмона Јовановића. Освећење је извршено на Лазареву суботу - Врбицу, лета Господњег 2013.

Ако се не обратите и не будете као деца, нећете ући у Царство  небеско (Мт. 13,3).

Пустите децу нека долазе к  мени, и не браните им; јер је таквих царство Божје. Заиста вам кажем: који не прими царство Божје као  дете, неће ући у њега (Лк. 18,15).

Архимандрит Пантелејмон

Јоханесбург, Јужна Африка

Врбица и Цвети у  Јужној Африци
Врбица и Цвети у  Јужној Африци
Врбица и Цвети у  Јужној Африци
Врбица и Цвети у  Јужној Африци