XVIII Православни дјечји сабор Црне Горе

XVIII Православни дјечји сабор Црне Горе
XVIII Православни дјечји сабор Црне Горе
XVIII Православни дјечји сабор Црне Горе
XVIII Православни дјечји сабор Црне Горе

Светом архијерејском Литургијом, коју је са свештенством служио у Цетињском манастиру Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, на Цетињу је 2. септембра 2017. године почео традиционални, осамнаести по реду Православни дјечји сабор, који је и ове године окупио око 1500 малишана из свих крајева Црне Горе.

Манифестација је ове године посвећена нашим светородним династијама и одвија се под слоганом Свети владари – вјере чувари.

Поздрављајући учеснике манифестације, митрополит Амфилохије је, након што је произнио молитву за благословен почетак школске године у Цетињској Богословији и у свим школама у Црној Гори, на крају свете службе рекао да је најчудесније што се догађа на свијету то што нас цјелива Господ Бог. -У светом причешћу нас сам Господ грли и цјелива. А и ми Њега цјеливамо и грлимо. И од Њега се учимо правом знању, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је казао да од родитеља примамо земаљски хљеб, од учитеља знање из разних наука… -То је све Богом благословено, али у овој Божјој школи, у Цркви Божјој прима се хљеб живота, Онај који нам даје, не само мудрост и живот на земљи, него нам  даје мудрост вјечну, непролазну мудрост и знање, и науку. Такав је био и пророк Самуило, кога данас прослављамо и није случајно да баш данас, када се одржава овај сабор прослављамо пророка Самуила, рекао је митрополит Амфилохије.

Манифестација је настављена на платоу испред Цетињског манастира наступом црквеног дјечјег хора „Златица“ из Подгорице и њиховим извођењем саборске химне „Крстим се са три прста…“. Митрополит Амфилохије је отворио радни Сабора ријечима ријечима да су дјеца оно најљепше што постоји на земљи. -Зато је Свети отац Јустин говорио да ће нас дјеца и цвијеће оправдати пред Богом, казао је Митрополит и додао да су свети владари - вјере чувари: Војислављевићи, Немањићи, Балшићи, Црнојевићи, Петровићи и Карађоревићи. -Радујем се се што ми одрасли од вас учимо како треба ићи Божјим путем, путем светих владара – вјере чувара, рекао је митрополит Амфилохије.

Специјални гости манифестације су ученици цетињске Основне школе „Његош“, који су се представили извођењем игроказа „Долазак Змаја на Цетиње“. У току дана малишани ће, предвођени својим вјероучитељима, показали су своје умијеће у хорском и соло појању, цртању, игри, спортским надметањима… На крају је одржан квиз знања из вјеронауке са проглашењем побједника.

Квизом знања из вјеронауке „Православна слагалица“ и уручењем награда побједницима на Цетињу је завршен XVIII Православни дјечји сабор. За најбољег вјероучитеља у овој години проглашена је Младена Церовић, досадашња вјероучитељица у Сутомору.

Побједници у квизу су били чланови екипе вјеронауке при Саборном храму Христовог васкрсења у Подгорици, други су били полазници вјеронауке при барском Саборном храму, а треће мјесто је припало екипи храма Светог Саве из Тивта.

У категорији ликовна радионица награђени су: у узрасту до 6 година Олга Пјешивац, у узрасту 7 - 10 година Тодор Лазовић, у узрасту 11 - 15 година Данило Шеваљевић и Марија Капичић.

На турниру у малом фудбалу у узрасту од 11 до 15 година прво мјесто припало је екипи школе вјеронауке из Вирпазара. Други су били полазници вјеронауке из Момишића (Подгорица), а трећи тим школе вјеронауке из Голубоваца. У узрасту до 11 година први су били малишани из Голубоваца, други су били малишани из школе вјеронауке при подгоричком храму Христовог Васкрсења, док је треће мјесто припало школе вјеронауке из Херцег Новог.

Овогодишњем сабору присуствовали су: амбасадор Србије у Црној Гори г. Зоран Бингулац, замјеник градоначелника Престонице Цетиње г. Момчило Мартиновић, директор Црвеног крста Цетиње г. Божидар Дрецун, директорица ОШ „Његош“ са Цетиња гђа Новка Милошевић, као и директорица ОШ „Ловћенски партизански одред“ гђа Сандра Сјеклоћа Бјеговић.

Извор: Митрополија црногорско-приморска