За Цркву Христову и за Светитеље Божје не постоје границе

Да за Цркву Христову и светитеље Његове не постоје границе потврђивали су и потврђују бројни примјери током двије хиљаде година дуге историје. Потврђиваће то и свједочити до краја свијета и вијека. Један од благословених примјера безграничне љубави Господње и ширине православне цркве, јесте и овогодишња прослава новопросијавшег светитеља Мардарија Српског, Љешанско-либертвилског, Свеамериканског и Свеправославног.

Име и спомен светитеља, новог апостола Цркве Христове, ове године славио се од Митрополије црногорско-приморске, од Корнета - села љешанскога, гдје је се родио, преко манастира Студенице гдје се замонашио, до његовог манастира Светог Саве у Либертвилу, гдје му свете нетрулежне мошти зраче духом вјере живе.

Име његово славило се од Цетиња - града краљевога до Петрограда - града царевога, па до далеке Аустралије и широм Јужне и Сјеверне Америке и Канаде, Бјелорусије, Украјине, Молдавије, Србије.

У славу васкрслог Христа и његовог вјерног свједока Светог Мардарија уприличена је и прва прослава светитеља и Петрограду и Русији и обиљежена стогодишњица његовог одласка из Русије и Америку ‎(1917-2017), у недељу 10. децембра 2017. године, у храму Светог Митрополита Петра Московског, гдје је служена света литургија, освештан славски колач и организована прва свечана академија у Русији.

Сјећале су светитеља и молиле су му се ове године, на његов празник, и његове по крви рођаке и потомкиње, у својим монашким обитељима и сестринствима.

Монахиња Мардарија Ускоковић која и име монашко носи по светитељу, прославила је свој имендан у древној мајци свих српских цркава, манастиру Пећкој Патријаршији.

Њена рођена сестра инокиња Јадранка, са духовником протојерејом Андрејем Лемешоноком и сестринством у манастиру Свете Јелисавете у Минску у Бјелорусији, приносили су славски колач у светитељеву част.

Владика новограчанички Лонгин са руским владикама, свештенством, монаштвом и вјерним народом окупили су се на бденију и светој архијерејској Литургији, поред светитељевог кивота и узносили молитве, читајући му акатист и појући службу, радујући се светом дану и празнику.

Митрополит Амфилохије и владика Кирило са својим свештенством и монаштвом и вјерним народом у Средњој и Јужној Америци прослављали су светитеља и пјевали му пјесме и духовне химне.

Студенти Петроградске духовне академије појали су му по први пут, тропар и кондак на Литургији у Успенском храму Академије, коју је служио јеромонах Атанасије Букин.

Ученици првог разреда обновљене Богословије Светог Петра Цетињског, који су XXVI генерација обновљене школе ‎(2017-2022), прославили су славу разреда са својим професорима и браћом богословцима.

У Саборној цркви Светог Николе у Сремским Карловцима служена је света Литургија, и богословци Карловачке богословије и вјерни народ цјеливао је дио моштију које је овом храму даривао владика Лонгин.

У Мисаги у Канади, у Саборном храму свих Срба Светитеља служиће се свеправославна света Литургија, и вјерници ће се поклањати дијелу моштију у овом храму и прославиће свог првог Епископа америчко-канадског 16. децембра.

Професор Цетињске богословије и уредник Катихетско-образовног програма Радија Светигора Александар Вујовић обишао је на његов празник, 12. децембра 2017. године, и нека мјеста у којима је светитељ учио, богослужио, проповједао и предавао током свог живота у Петрограду, тако уграђујући себе у живот овог града.

Прво је посјетио Петроградску духовну академију, коју је светитељ завршио 1916. године, затим Правни факултет, на којем је такође студирао. Срео се са професорима и ученицима, укратко их упознавши са личношћу Светог Мардарија и отпјевао тропар и кондак у његову част.

Истог дана Александар Вујовић посјетио је Петроградску гимназију, гдје је Свети Мардарије предавао прије 105 година и на позив директора и школе за професоре и ученике одржаће предавање о Светом Мардарију, у петак 15. децембра 2017. године. Обишао је и Подворје манастира Оптине Пустиње гдје је светитељ често богослужио.

Договорено је да се оснује и Удружење руско-српског братства у Петрограду, које ће носити име Светог Мардарија Ускоковића.

А такође светитеља су прославила су и бројна уста широм васељене, оних који га споменуше и њему се помолише ових дана.

А њих светитељ неће заборавити, јер он из његовог манастира у Либертвилу у Америци благосиља и грли и многе друге широм васељене, учећи све како треба живјети и остваривати смисао и циљ свог живота у милосрдном и саможртвеном примјеру и прегалаштву.

Радују се данас светитељу и они бројни сужњи, затвореници, војници, дјеца из сиротишта, од Кишињева, Петрограда, Сибира, Америке, Србије, којима се несебично давао цијелог свог живота.

И многи, многи други знани и незнани.

Али, радује се и Свети Мардарије, и његове свете мошти нетрулежне, животворне, које свједоче саборно јединство свих у вакрслом Христу.

Нека би молитвама Светог Мардарија и његовим светим животним примјером, Господ сабрао све народе земаљске, у неразориву заједницу, гдје неће бити граница, него гдје ће се сви радовати, прослављајући Бога и ући у безобални океан светотројичне љубави Божанске.

Свети Владико и оче Мардарије моли Бога за нас!

Александар Вујовић
професор Цетињске богословије и
уредник Катихетско-образовног програма Радија Светигора

Извор: Митрополија црногорско-приморска