За Храм Христа Спаситеља направљена је тактилна икона

Храму Христа Спаситеља биће дарована тактилна икона-лик Мајке Божије „Свих Жалосних Радост са монетама“ израђена за слабовиде, слепе и слепо-глуве- извештава портал Милосердие.ру према информацији Фонда подршке слепо-глувих „Со-једињение“.

„27.маја 2016. године ће се десити важан догаћај у развоју приступачног у храмовима Руске Православне Цркве. Фонд за подршку слепо-глувих „Со-једињение“ и организатори пројекта „Видети ИКОНУ“ дариваће Храму Христа Спаситеља икону израђену у техници високог рељефа. Икона је направљена за вернике који немају могућност да виде- слабовиде, слепе и слепо-глуве“-речено је у прес служби фонда.

Према речима сарадника, на икони коју је урадио уметник-скулптор Олег Зон у оквиру пројекта „Видети ИКОНУ“, коришћене су аутентичне монете које су се, по предању, залепиле за оригиналну икону:полушке и новчићи из времена Александра II и Николаја I.

„Икона Богородице „Свих Жалосних Радост“ врло је поштована међу слепо-глувима. Стварање ове иконе је иницирао фонд за подршку слепо-глувих „Со-једињение“ у фебруару 2016. године, а на празник Цвети икона је први пут представљена јавности у храму светих Козме и Дамјана у Шубину. Храм се посвећено стара за духовно руковођење глувих и слепо-глувих парохијана.“- речено је у фонду „Со-једињение“.

„Слепима и слепо-глувима су неопходне овакве иконе“ -подвукао је за портал Милосердие.ру руководилац сектора за рад са људима са инвалидитетом Одељења за црквено доброчинство и социјалан рад Руске Православне Цркве, Вероника Леонтјева. „Ти људи доживљавају свет преко додира, крајевима прстију. Врло често људи који не виде не могу до краја да замисле и схвате приказе о којима су много слушали; како, на пример, изгледа ореол изнад главе свеца, шта је то омофор Пресвете Богородице, како се младенац Исус приклонио Мајци Божијој.

Свјатејши Патријарх обраћа велику пажњу на то да се за вернике са посебним потребама у храмовима створи окружење без баријера. Тим пре је важно да у главном храму наше земље буду рељефне иконе за слепе и слепо-глуве.“

Извор: Православие.ру