Заблисташе крстови цркве у Црнчи код Бијелог Поља

Заблисташе крстови цркве у Црнчи код Бијелог Поља
Заблисташе крстови цркве у Црнчи код Бијелог Поља
Заблисташе крстови цркве у Црнчи код Бијелог Поља
Заблисташе крстови цркве у Црнчи код Бијелог Поља

Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије и Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије освештали крстове за обновљену цркву у Црнчи код Бијелог Поља

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије и Епископ будимљанско -никшићки Јоаникије освештали су 13. августа 2016. године крстове за цркву Светог Јована Крститеља у Црнчи код Бијелог Поља, која је недавно обновљена. Освећењу крстова је саслуживао велики број свештенства и свештеномонаштва Епархије будимљанско-никшићке.

-Важно је да знамо да се овдје налазимо пред обновљеним храмом, гдје дочекасмо да подижемо крстове. То се догађа зато што порушену светињу и њене освештане темеље никад народ овог краја није напустио, већ се вјечито овдје сабирао. Овдје су људи у свако вријеме долазили и богу се молили, свијеће палили и утјеху и благослов добијали, казао је владика Јоаникије.

Обраћајући се митрополиту, Владика је казао: -Ви сте деведесетих година затекли овдје сабор вјерујућег народа, дали му благослов и усмјерили га према обнови и данас то дочекасмо милошћу Божјом. Обнови се светиња, иако има још доста да се уради. Заблисташе крстови и посебно нам је драго да нам дође Митрополит, да се обрадује обнови и благослови нас. Радује се Лимска долина Вашем доласку, добро нам дошли, Ваше Високопреосвештенство, казао је Владика.

Митрополит је казао да је био у Липову, као и да је освештао темеље храма Свете Петке поред Колашина, који је срушен у исто вријеме кад је срушен и храм у Црнчи.

-И био је потпуно заборављен, а пролазио сам поред њега као дијете, идући преко Липова, пјешице или на коњу. И сазнам прије годину-двије да је ту некад био древни храм и света водица, попут цркве Ружице у Београду. Храмови божји су мјеста гдје се људи претварају и преображавају у храмове, а човјек је призван да буде храм. И давно је речено да је проклет био онај ко разори храм. Било да је ријеч о зиданом, или Божјем храму -људском бићу. Човјек је створен као храм Божји, у коме је сједињено све оно што има васиона, јер кажу да је она макрокосмос -велики свијет, а човјек је микрокосмос. Међутим, по квалитетима и садржају човјек је велики, а васиона у односу на њега мали свијет. Зато што човјек има у себи све оно што има васиона. Човјек је биће створено по слици и прилици самог Бога, он је образ и подобје живога Бога. Из једне крви је крв свих људи, на земљи рођених. Христ је тај који је у себи осјетио јединство људског бића и природе и открио се као икона живога Бога, а ми смо по њему створени, бесједио је Митрополит.

Он је поручио да храмови које градимо постоје да се учимо кроз њих и у њима тој великој светој тајни, нама као храму божјем, да се учимо јединству с богом, једних с другима. -Храмови су, казао је он, небо спуштено на земљу. Митрополит Амфилохије је позвао родитеље да крштавају своју дјецу. -Немој случајно да неко дијете у Полимљу буде некрштено. Има их, видио сам, 22. Неки и старији од 60 година. И онда сам их све крстио, и тај поток који се звао Јаворак од прекјуче се зове ‘Нови Јордан’. Договорили смо се да у Липову сваке године буде саборно крштење и да након три године нико не остане некрштен. Ако дјеци не даш праву храну, она се дрогирају. Има и блуда и прељубе, и раскалашности, и разврата, и свакаквих гадости које уништавају и тјелесно и психичко здравље. И то је највећа опасност, не само код нас, него у читавом свијету. Ако се тијело не храни здравом храном, разбољеће се, а ако се душа не храни здравом храном такође ће да оболи. Губи се смисао живота, нема опасније болести од тога, поручио је Митрополит.

Он је захвалио свима који су се потрудили да се светиња у Црнчи обнови и да се крстови подигну. -Кад буде освећење, да буде и саборно крштење. Наћи ћемо стотину да крстимо. Ову већу дјецу која су живјела у Брозово вријеме. А остала је од тада брозоморна монтенегринска идеологија утемељана на дукљанској митологији. Бог вас благословио и у славу Божју на благослов предака и радост потомака, амин Боже дај, поручио је митрополит Амфилохије вјерницима.

У наставку је одржано пјесничко вече и уприличена је трпеза љубави. У програму су учествовали народни гуслари Рајо Војиновић, млађани Павле Фемић, као и пјесници Вуко Шћекић, Радован Обрадовић и Дарко Јововић. Наступили су и хор „Свети Никола’ из Бијелог Поља и етно-група „Ђурђеви Ступови’ из Берана. Госте је поздравио предсједник црквеног одбора за изградњу храма Илија Марковић, а медијатор програма био је Павле Оровић. Добровољним прилозима прикупљено је скоро пет хиљада еура.

Владика захвалио Митрополиту

Владика Јоаникије је захвалио што је ‘Митрополит охрабрио вјерни народ и кад је било најпотребније прискочио с добрим прилогом’.

-Зато смо покрили цркву и поставили крстове. Нека му Господ узврати добрим здрављем и благословом, да дјела која чини буду благословена увијек, и његове стопе да су благословене у све дане његовог живота на многаја љета, поручио је владика Јоаникије.

Од Таре до Милешеве 70 манастира

Митрополит је подсјетио да је од Таре до Милешеве било 70 манастира у немањићко вријеме.

-Камење не може лагати, јер и ово камење овдје разорено и срушено толико времена оставило је мирис светиње, и народ се овдје окупљао. Није заборављена светиња, а имамо и мошти Светога Арсенија у Ждребаонику и кад се заврши храм мораћу да донесем мало од његових моштију, нека буде присутан не само по спомену, већ и по тијелу. Да дође након толико вјекова, да се обрадује обновљеном храму, али и вама, бесједио је Митрополит.

Милован Нововић, Дан

Извор: Митропоолија црногорско-приморска