Саопштење за јавност Епархије рашко-призренске

Саопштење за јавност Епархије рашко-призренске
Саопштење за јавност Епархије рашко-призренске
Саопштење за јавност Епархије рашко-призренске
Саопштење за јавност Епархије рашко-призренске

Забринутост због погоршане безбедносне ситуације у Метохији

Последњих седам дана обележило је неколико инцидената на простору Метохије. Црква Свете Параскеве из 16. века у повратничком селу Дрсник код Клине проваљена је, опљачкана и оскрнављена два пута у 48 часова. Рано јутрос, непозната лица пуцала су у атару села Гораждевац на возило са београдском регистрацијом, а на споменик српских жртава рата и деце пострадалих на реци Бистрици бачен је молотовљев коктел.

По обичају Косовска полиција је урадила увиђај у свим случајевима, али по већ устаљеном сценарију не само да се зауставља талас насиља против Срба на овом простору, већ се они који пријаве нападе и пљачку и сами третирају као кривци и суочавају се са претњама полиције да признају оно што нису учинили. Тако је било и у селу Дрсник где је полиција привела и оптужила за крађу и провалу црквењака, Србина који поседује кључеве цркве и откључава је када људи долазе на молитву.

Јереј Милош Вукић који је задужен за ову цркву одмах је демантовао ове лажне оптужбе указујући да је реч о човеку који је видео и пријавио стварне нападаче. Као више пута до сада жртве бивају именоване кривцима само да би се заштитиле локалне албанске банде које систематски већ годинама тероришу српске повратнике на простору општина Клина са циљем да их натерају да напусте своје домове. Министар за повратак Далибор Јевтић већ је више пута указивао на овај терор и пљачку којој су изложени најсиромашнији Срби који неретко живе изоловани и окружени већинским албанским становништвом. Међутим, и поред свих приговора и апела, па чак и критика Косовској полицији из међународних кругова, ништа се не мења и терор се наставља.

Цркву у Дрснику данас је посетила комисија канцеларије за културну баштину Епархије Рашко-призренске и установила је видљиве трагове вандализма на црквеном мобилијару као и нову штету на фрескама са натписима УЧК, што несумњиво указује ко је и са каквим намерама провалио у цркву и начинио штету.

Најновији напад у Гораждевцу представља још један покушај да се не само угрози безбедност овог српског села у већински албанском окружењу, него да се породицама које су изгубиле своје ближње у време рата и у масакру на реци Бистрици 2003. године, када су убијена 2 српска дечака, нанесе додатни бол. Пуцњи на возило са српском регистрацијом и напад молотовљевим коктелом на споменик пострадалим Србима у овом селу акт је тероризма са циљем да се преостали Срби на овом простору заплаше и подстакну на одлазак.

Епархија Рашко-призренска више пута је до сада апеловала и на међународне и косовске институције, али без резултата. Косовска полиција на простору Клине се прикривањем починилаца и прогањањем Срба отворено ставља у функцију ентичког чишћења. Претње и застрашивања привођењем недужних људи још један су метод који Србима на овом простору шаље поруку да за њих овде нема места. Иако је више младих Срба претходних месеци пробало да аплицира и уђе у Косовску полицију како би српска села била боље заштићена албанске структуре, у КП су упорно спречавали примање Срба у полицију, што је и још један додатни показатељ да су локалне полицијске структуре и те како одговорне за катастрофалну ситуацију у којој живе Срби на овом простору.

Дато у канцеларији Епархије Рашко-призренске
Призрен-Грачаница, 9. јули 2015

Извештаји из штампе:

Због обијања и обарање икона у цркви у Дрснику приведен Србин

Уторак, 07. јул 2015, 10:44| Извор: КоССев|

Због сумње да је обио цркву у Дрснику и побацао иконе на под, јуче је приведен један Србин, саопштено је из Косовске полиције. Како крађа није пријављена, случај је окарактерисан као оштећење имовине.

"Ухапшен је мушкарац, косовски Србин, због сумње да је исти насилно ушао у цркву. Поред побацаних икона на под, крађа није пријављена. Осумњичени је након испитивања, одлуком тужиоца у регуларној процедури пуштен," наводи се у извештају КП-а.

Црква Свете Петке у Дрснику, у општини Клина, у року од 48 сати је два пута обијана и пљачкана. Први пут у суботу 4. јула - када је, према саопштењу из косовског министарства за заједнице и повратак, црква обијена, из ње украдено 60 евра, а све иконе оборене на под. Обијање и пљачка су се поновили у понедељак, 6. јула, када је црква поново обијена и опљачкана, како је пренео РТВ КИМ, не наводећи детаље о томе колика је штета пљачке.

КиМ: Србин ухапшен због обијања цркве Свете Петке

Косовска полиција привела је једног Србина због сумње да је претходних дана два пута обио цркву Свете Петке у повратничком селу Дрсник, код Клине.

ИЗВОР: БЕТА УТОРАК, 7.07.2015. | 14:57

Портпарол полиције Баки Кељани није навео идентитет приведеног косовског Србина - осумњиченог да је и јуче, други пут за 48 сати, у Дрснику опљачкао и насилно ушао у цркву Свете Петке.

Према речима свештеника из цркве је у суботу украден новац, а у понедељак су демолирана црквена врата и иконе разбацане по поду.

Црква Свете Петке, за коју се верује да је саграђена у 16 веку, обновљена је пре две године.

Јереј Вукић демантује да је црквењак обио цркву у Дрснику

Уторак, 07. јул 2015, 20:14| Извор: КоССев|

Након што је Косовска полиција у свом двадесетчетворочасовном извештају данас саопштила да је због обијања цркве у Дрснику приведен један Србин, редакцију КоССева је вечерас контактирао парох Осојанске парохије, јереј Милош Вукић, који је демантовао да је приведени Србин (Б.Д.) на било који начин повезан са обијањем ове цркве. Он је објаснио да се ради о човеку који иначе живи у близини цркве и који се уназад три године стара о цркви у Дрснику уз благослов цркве и који поседује њене кључеве. Међутим, како је црква обијена два пута - први пут у суботу 4. јула, а други пут у понедељак - 6. јула, Косовска полиција је овог Србина два пута приводила на разговор. Како наводи јереј Милош Вукић, он је тиме изненађен, јер му ништа није речено. Како је први пут црква обијена и из ње украден новац, овај јереј каже да то не може бити обичан упад, те да је очигледно да се ради о лоповима.

"Први пут када се догодило то што јесте и када смо пријавили случај, полиција је дошла на увиђај и ја и он (Б.Д. лице оптужено за обијање, прим.ред.) смо дали изјаву код цркве. И мислио сам да је са тим завршено. Међутим, у току дана, када сам се ја вратио у Осојане, полицајци су поново дошли код њега и одвели га на разговор. Ја сам био изненађен, јер ми ништа није речено. Онда су га и у понедељак одвели на разговор и то је већ ван сваке памети било. Онда сам и ја морао да одем до полиције и питали су ме какав је он човек, а то су требали да питају одмах," рекао је јереј Вукић.

Он додаје да су овог Србина одвели на разговор "на непоштован начин", те и да је он сам дуго разговарао са истражитељем који је управо посумњао у лице које се стара о цркви.

"У понедељак је црква опет обијена, с тим што је овога пута нанета још већа штета, испревртани су покрови, испомеране иконе. И полиција је без мог знања опет одвела на разговор тог човека - човека који живи у близини цркве. Он чак и има мој благослов да отвара и затвара цркву када дођу верници и када је то потребно и има кључеве цркве. То је човек у којег ја имам поверење," рекао је Вукић.

"Б.Д. је човек од поштовања, човек који има и унучад и он се већ уназад три године стара о цркви и има кључеве цркве," истакао је парох Вукић.

Гораждевац: Пуцано на аутомобил са БГ таблицама

09.07.2015 | 15:21 | Хроника | Ким, Радио Гораждевац

Ноћас у 1:20 из ватреног оружја пуцано је на аутомобил београдских регистарских таблица који је био паркиран у центру Гораждевца код Пећи, сазнаје РТВ Ким.
На возило БГ таблица пуцано је из аутомобила у покрету, испаљено је неколико хитаца.Возило је власништво Ивана Колашинца који је са породицом из Београда дошао у посету мајци и браћи. У пуцњави је рањен и пас породице Колашинац, јавио је Радио Гораждевац.

Такође, радио јавља да је аутомобил из кога је пуцано великом брзином отишао у непознатом правцу.

На месту инцидента пронађене су чауре од испаљених метака.

Радио Гораждевац јавља да су исте вечери непознате особе полиле бензином и запалиле споменик жртвама страдалим у НАТО бомбардовању, као и деци страдалој на Бистрици, августа 2003. године.

На споменику су од ватре остећени натписи и имена. Оба случаја су пријављена полицији која је покренула истрагу о овом инциденту.

Последњи догађаји узнемирили су мештане овог метохијског села.