Задушнице на Космету

Неколико стотина Срба је на Задушнице, у пратњи косовске полиције, обишло православно гробље у јужном делу Косовске Митровице, где су и овога пута затекли порушене споменике. Срби из централне Србије су, у организацији Kанцеларије за Косово и метохију, запалили свеће на гробљу у Ђаковици.

Из северног дела Косовске Митровице Срби су до гробља у јужном делу града стигли у пратњи полиције, а инцидената није било. Већина Срба који су обишли гробље истичу да су Задушнице једина прилика када, уз пратњу полиције, безбедно могу да посете гробове својих преминулих рођака и пријатеља.

Протојереј-ставрофор Милија Арсовић каже да не само да су споменици порушени, већ су и мермерне плоче почеле да нестају са гробља.

"Данас смо видели овде још једну тугу, још један бол, још једну муку, јер заиста они не знају да стану. Не само да су срушени споменици, већ су и мермерне плоче почеле да се носе са овога светога места, пошто је ово свето место, где има крст, а они се труде да затру траг крста," рекао је Арсовић.

Верници су огорчени, јер је на српском гробљу у јужном делу Косовске Митровице уништено око 90 одсто споменика и тамо се умрли Срби не сахрањују од 1999. године, док у северном делу града на албанском гробљу нема ниједног оштећеног споменика.

Расељени Срби из Приштине су самоиницијативно обишли тамошње гробље, а стотинак Срба из централне Србије је, у организацији Kанцеларије за Косово и Метохију, запалило свеће на православном гробљу у Ђаковици.

Извор: Епархија рашко-призренска