Задушнице обиљеженe у Бијелом Пољу

На празник Задушница, у суботу, заупокојену Литургију у храму Светог Николе у Никољцу, у Бијелом Пољу, служили су протојереј ставрофор Мираш Богавац и протојереј Дарко Пејић.

У пригодној бесједи послије Литургије отац Дарко је подсјетио да је протекла недјеља била месопусна, и да је још назива и недјељомо Страшном суду, али и недјељом милосрђа.

“Свако ко се родио на земљи, изићи ће на тај суд, неко да би послије тога отишао у живот вјечни, други, у “пакао и таму најкрајњу, гдје је плач и шкргут зуба“. Којим ћемо путем и гдје ћемо бити, бирамо сами овдје на земљи, с Богом и Његовом љубављу и милосрђем, трагајући поново за оним односом човјека и Бога какав су имали наши прародитељи Адам и Ева у рају. Они су у рају непрестано боравили у близини Божијој и разговарали са Богом. И они су се послије сваког сусрета још више обожавали, били свевише и више боголики, јер су и сами били боголика бића Божија. Међутим, браћо и сестре, слобода која је дата човјеку је и доказ да смо Божанска бића. То је цијена пута божанског да слободно изаберемо да будемо људи и да будемо добри. Међутим, знамо сви да су прародитељи наши, док су ишли за Богом и били у рају, били боголика лица, одређени да вјечно живе, али оног тренутка када су умјесто путем Божијим кренули путем зла, изгубили су истога тренутка рај.“

“Потамнила боголика душа њихова удаљила се од Бога, јер су одабрали други пут. Знам, браћо и сестре, да живимо у тешким временима, али има времена, има наде ако има воље, љубави и вјере. Долази нам Васршњи пост, срамота је себе хришћанином назвати ако нисмо у стању да отпостимо барем седам дана поста, да дођемо да се исповиједимо, покајемо за гријехе своје и да се причестимо, да уђемо у заједницу са Богом. Вјерујте ми, браћо и сестре, нема тога гријеха и нема тога зла које може надићи Божију љубав, Божије милосрђе и праштање. Али, једно нам Бог тражи, да се покајемо, да умјесто за злом, ђаволом и за гријехом, идемо за Богом, за Светим Савом, светим Василијем. Наше је да изаберемо пут, а како га изаберемо, тако ће нам и бити.

Оно што је још важније, никада родитељ не гради пут само за себе, него оставља и утире пут дјеци својој и потомцима. И ми данас у овом храму, опомињући се светих предака својих, сјећајући се на оно шта су они учинили за нас, често и стидећи се што нисмо достојни њих, али и такви, и постиђени молимо се Господу да наш пут управи и исправи. Молимо се да им покаже пут који води у живот вјечни; да их Господ проведе тим путем и да их уведе у Царство своје. Нека Бог вјечно Царство и царско насеље подари свим нашим преминулим прецима, а вама, браћо и сестре, здравља, сваке слоге и напретка,“ бесједио је отац Дарко.

16. марта у великој сали Цетра за културу у Бијелом Пољу Црквена општина Бијело Поље организује академију поводом предстојећег Часног поста. На академији ће бесједити Његово Преосвештенство Епископ будимљанско- никшићки Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшића