Задушнице у манастиру Косијерево

Задушнице у манастиру Косијерево
Задушнице у манастиру Косијерево
Задушнице у манастиру Косијерево
Задушнице у манастиру Косијерево

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије служио је у суботу, 9. марта 2013. године, на Задушнице, свету архијерејску Литургију у манастиру Косијерево у Петровићима код Никшића.

Саслуживало је свештенство и монаштво Епархије будимљанско-никшићке, а вјерницима, сабраним из бањанског краја и најближих херцеговачких мјеста, бесједио је Преосвећени Епископ Јоаникије. Напомињући да је Света Црква устројила да се у суботу прије Васкршњег поста врши помен за све православне хришћане који су се упокојили у благочестивој вјери православној, Владика је казао да постоји смисао и нарочит значај што се управо на овај дан, дан Христове смрти и Његовог почивања у гробу, врше помени за покојне.

„Господ Исус Христос, дошавши у овај свијет, извршивши домострој спасења и испунивши Божански план о спасењу рода људског, на Велики петак био је разапет, Свој живот жртвовао је за нас ради опроштаја наших гријехова, излио је своју животворну крв на Крсту, а у суботу, на Велику суботу, почивао је у гробу и скоро свака субота у години, осим неколико субота, посвећене су управо помињању наших покојних сродника.“

“Управо из тог разлога што је то дан Христове смрти и дан Његовог почивања у гробу, а Његово почивање у гробу је, такође, било спасоносно, јер је Он сишао у доње свјетове да ослободи душе оних који су преминули прије њега и послије Њега, да разори вратнице ада и пакла и да искупи сав род Адамов; ми се са овим поменом припремамо да уђемо у Велики, Часни пост пред Васкрс, који нас припрема за највећи празник, за највеће славље духовно, за највеће торжество, да будемо учесници побједе Христове над смрћу, да будемо учесници Његовог васкрсења“, рекао је Његово Преосвештенство.

Предстојећи Велики и Часни пост, према ријечима Владике Јоаникија, прилика је да своје мисли и своја дјела промијенимо на боље, а да би цјелокупан наш живот кренуо на боље, зависи само од нас, јер је Божија милост увијек ту да нам притекне у помоћ, да нас укријепи на творење добрих дјела, само ми треба да будемо спремни да идемо са Христом.

“Како каже један велики светитељ Божији, “они који се са Христом разапињу, са Њим ће и васкрснути“. Тако и ми да будемо саучесници Христовог распећа, кроз овај пост, да би нас Господ удостојио славе Свог васкрсења, јер они који не заједничаре са Христом, са Његовим страдањима, не могу заједничарити са Њим у слави Његовог васкрсења. Господ нам је дао толико прилика да покажемо да смо, заиста, људи Божији, кад видимо да некоме треба помоћ, наше саучешће, наше састрадавање или, макар, добра ријеч, и то Господ прима као велико дјело, и то прима као да је Самом Њему учињено и упућује нас, увијек, на то да једни другима чинимо добра дјела, а толико је невоља код наших ближњих, и ми ћемо, свакако, прије или касније, запасти у некакве невоље и тјескобе. Зато нас је Бог упутио да једни друге помажемо, да једни друге љубимо, да једни другима праштамо, да тражимо опроштај једни од других, да би се на такав начин утврдила заједница.“

“У овај свети дан Света Црква Божија показује да они који су преминули, само су отишли у нови живот, а Божија љубав нас све обједињује, и зато имамо толики осјећај присуства њихових душа на овим светим службама, осјећај присуства њихове близине да то и нас, наш дух ободрује. Показује се, заправо, да је Господ Својом смрћу побиједио смрт, да нас све уводи у нови живот, а то је смисао, драга браћо и сестре, овог светог и Великог поста у који улазимо, да осјетимо предокус Васкрсења и предокус те коначне, славне и свеславне побједе над смрћу у Христу Исусу Господу нашем, који је једини животодавац, једини Спаситељ, једини Побједитељ смрти“, бесједио је Епископ Јоаникије.

Након Литургије обављен је парастос за покој душа православних хришћана. Свим нашим сродницима, прецима, ктиторима, оснивачима, свештенослужитељима свете косијеревске обитељи и свим хришћанима, упокојеним у вјери православној, казао је, овом приликом, Владика будимљанско-никшићки, нека буде вјечни покој и вјечни живот у Царству небеском!

Извор: Епархија будимљанско-никшићка