Задушнице на Косову

Више стотина Срба из северне Косвске Митровице посетило је у суботу, на задушнице, православно гробље које се налази у јужном делу града.

Није забележен ниједан инцидент, а Срби су до гробља, на коме су скоро сви надгробни споменици порушени или оштећени, стигли уз јаку пратњу УНМИК и Косовске полиције.

Како већина од њих каже, задушнице су једина прилика када уз пратњу полицијских снага могу посетити гробове својих преминулих рођака и пријатеља.

Весна Божовић једна је од оних која је јутрос обишла гробље у јужној Митровици. Она истиче да јој је много тешко, додајући да је гробље у "ужасно запуштеном стању, споменици су порушени и оскрнављени, све је зарасло у коров и шибље".

Она је додала да данима након посете гробљу не може да се отргне утиску и призору који сваке године затекне и истакла да јој нарочито тешко пада чињеница што само уз полицијску пратњу пар пута годишње може посетити гробове својих најмилијих.

У јужном делу Косовске Митровице на српском гробљу уништено је преко 500 споменика и тамо се умрли Срби не сахрањују од 1999. године, док у северном делу града на албанском гробљу нема ниједног оштећеног споменика и Албанци своје умрле и данас сахрањују на том гробљу.

Поломљени споменици зарасли у коров на гробљима и дивља градња око њих реалност је са којом су се на задушнице још једном суочили и Срби који живе јужно од Ибра на Косову.

Срби из Приштине су у мањем броју него ранијих година изашли на гробље и обележили сећање на преминуле рођаке и пријатеље.

Миланка Ничић из Приштине данас је први пут после сукоба на Косову посетила гробље и није могла да приђе гробу својих родитеља.

Гордана Петковић из Лапљег Села изјавила је да је туга велика на сваке задушнице али је "туга још већа када видимо око гробова својих ближњих запуштеност, коров и порушене споменике".

Иначе, за задушнице, гробље у Приштини обезбеђивали су припадници Косовске полицијске службе и Кфора.

Из године у годину број Срба који долазе на задушнице у Приштину је све мањи.

Највише уништених српских гробаља има у Метохији, у општинама Клина, Ђаковица, Пећ, Исток, затим у Србици, Вучитрну, Подујеву, Косову Пољу.

Танјуг

Извор: Епархија рашко-призренска