Захвалност председника Владе Израела Патријарху српском Г. Павлу

Његова Свеетостст Патријарх српски Г. Павле, примио је од г. Аријела Шарона, председника Владе Републике Израел, писмо којим захваљује на честиткама поводом 50- годишњице Меморијалног центра Јад Вашем.

У писму, измећу осталог, стоји: Благодарим на честиткама поводом 50-годишњице Јад Вашема. Ваистину, ово величанствено дело сећања и памћења, документовања и образовања јесте достојан споменик подигнут онима који су изгубили своје животе у холокаусту.

Истим овим поводом, поздрављамо трудове да се у сећању чува истина о страшним догађајима из тог времена. Као што Вам је познато, трагедија која је задесила јеврејски народ у нацистичком добу остала је у сржи колективног памћења нашега народа. Систематско истребљивање и геноцид над жилавом јеврејском заједницом у Европи оставило је неизбрисив и злогласан жиг на историју и, што је значајније, на оне међу нама који су лично преживели ужасе тога времена. Данас, држава Израел остаје предана настојањима да се жртве и њихова богата завештања никада не забораве, у уверењу да Јевреји никада више неће бити изложени таквом дивљању зла, истиче се у писму г. Шарона.