Заједница Сент Еђидио: Кампања за укидање смртне казне

A new logo for the 50th anniversary of Sant'Egidio | NEWS | COMMUNITY OF  SANT'EGIDIOБрој земаља у којима се смртна казна укида законом или се више не примењује у пракси порастао је на 142 последњих година. О томе је известио хришћански миротворачки покрет Сант'Еђидио уочи годишњег Дана акције "Градови за живот" 30. новембра  2020. Светски Дан акције одржава се 19. пут ове године, а проводи га монашка заједница Сант'Еђидио у сарадњи са организацијама цивилног друштва. Циљ највеће мобилизације градова и грађана на свету је "човечност и правни систем који увек поштује живот". Посебно је у време пандемије короне важно да се заштите људска права, нагласио је овај миротворачки покрет.

Поводом Дана акције, Сант'Еђидио одржава и вебинар следећег понедељка са стручњацима, активистима, сведоцима и представницима цивилног друштва из Азије, Европе и Северне Америке, као и са председником Европског парламента Давидом Сасолијем. Интернет семинар се одржава под називом "#stand4humanity #nodeathpenalty" од 17,30 до 19,00 ч.. Поред Сасолија, говориће и Navy Pillay, председник Међународне комисије против смртне казне (ICDP) и бивши затвореник осуђен на  смртну казну. На крају догађаја, Колосеум у Риму биће осветљен као симбол глобалне кампање против смртне казне (информације и регистрација: www.santegidio.org).

У децембру 2020. Генерална скупштина Уједињених нација поново ће гласати о резолуцији за универзални мораторијум на смртну казну - „надамо се чак већом већином од прошлог већања“, рекао је овај миротворачки покрет.

Дан акције "Градови за живот"

Откако је 2002. започета кампања Градови за живот, у више од 100 земаља одржани су догађаји ради подизања свести цивилног друштва како би се ојачала култура поштовања људског живота. Пре неколико недеља, у својој новој енциклици „Фратели тути“, папа Фрања је такође истакао да у име Католичке цркве снажно одбацује смртну казну: „Одлучно одбацивање смртне казне показује колико далеко можемо препознати и прихватити то да неотуђиво достојанство сваког човека има своје место у овом свету“, пише Папа.

Према Сант'Еђидио-у, тренд ка укидању смртне казне тренутно се наставља и у Африци. На пример, председник Централноафричке Републике већ је најавио да ће се у његовој земљи кренути путем укидања. Такође, Казахстан је у септембру потписао „Други факултативни протокол уз Међународни пакт о грађанским и политичким правима“, чиме се обавезао да укине смртну казну. У Сједињеним Државама су Калифорнија и Њу Хемпшир такође укинули смртну казну; тако је број савезних држава САД без смртне казне порастао на 21.

Насупрот њима, у кризним областима Блиског истока с обзиром на  тероризам региструје се све већи број погубљења. Такође у Сједињеним Државама на савезном нивоу врши се погубљење људи први пут од 2003. године. Неке европске земље такође су више пута гласале за поновно увођење смртне казне имајући на уму терористичке радње.

Сант'Еђидио позитивно оцењује да, упркос кризи изазваној короном, постоји повећано интересовање за укидање смртне казне у цивилном друштву. „Ово је позитиван сигнал и знак наде да се здравствена криза неће претворити у кризу људских права.

Заједница Сант'Еђидио

Заједница Сант'Еђидио је хришћански лаички покрет који тврди да има преко 70 000 чланова у око 70 земаља света и залаже се за мир и правду. Од 1998. активна је против смртне казне и, уз учешће многих организација у „Светском савезу против смртне казне“, води кампању за њено универзално укидање.

За Дан акције изабран је 30. новембар, јер је тог дана 1786. године Велико војводство Тоскана - тада под влашћу хабзбурговца Петра Леополда, касније цара Леополда II - била прва држава на свету која је укинула мучење и смртну казну.

Извор: Катпрес (с немачког Р.Р.)