Заједничко саопштење о отмици Митрополита Павла и Архиепископа Јована

Заједничкко саопштење које следи објавиле су Грчка Православна Патријаршија Антиохије и свега Истока и Сиријска Православна Патријаршија Антиохије и свег Истока:

У понедељак 22. априла 2013. године изненадила нас је вест да су наша браћа епископ Алепа и Александрете Павле (Јазиги) и епископ Алепа Сиријске Православне Цркве Јован (Ибрахим) киднаповани на повратку у Алепо након извршења хуманитарне мисије. Дубоко жалимо поводом овог догађаја као што жалимо све сличне акте усмерене против цивила без обзира на њихову припадност, и стога се обраћамо локалним и међународним заједницама следећом изјавом:

Хришћани који овде живи, чине суштински важан део своје земље. Они страдају болом као и  свака особа која страда, делају као гласници мира који се боре против неправде над свима који су потлачени: следујући јеванђељско учење које каже да је љубав основ свих људских односа. Званични ставови које су објавили духовне лидери различитих Цркава најбоље потврђују ово учење, а мисија који су извршили двојица киднапованих митрополита само је још један у низу доказа овакве оријентације.

Хришћани у овом делу Истока дубоко су ожалошћени због онога кроз шта пролазе њихове земље, тачније, због насиља које се шири и убијања синова једне земље, као и излагања њихових живота разним опасностима, од којих киднаповање представља један од најгорих облика насиља, јер угрожава животе мирних и ненаоружаних појединаца. Позивамо отмичаре да поштују животе двојице наше отете браће и апелујемо на све да се прекине са чиновима који изазивају конфесионалне и секташке расколе међу  верницима једне земље.

Разумемо забринутост хришћана због онога што се десило и позивамо их на стрпљење, да се држе учења своје вере и да се ослањају на Господа чија се сила у нашој немоћи показује. Јер бранити нашу земљу, пре свега, значи држати се ње и радити на томе да она постане земља љубави и мирољубивог заједничког живота. Такође смо свесни тога да сви грађани свих вероисповести осећају исти бол због оваквих чинова насиља, и молимо се да их Господ укрепи у њиховим невољама. Подржавамо их у гласном противљењу и одбијању свих врсти насиља које раздире нашу земљу и чини да наша срца крваре. 

У овој болној ситуацији остаје нам да позовемо и цео свет да уложи напор да се сиријска криза оконча, тако да Сирија поново постане башта љубави, безбедности и мирољубивог суживота. Политичко разрачунавање се не сме одигравати по цену живота људи који овде живе.

Такође позивамо све Цркве у свету да остану чврсто у вери, упркос свему, што се збива и да сведоче своју веру и силу љубави у овом свету. Неопходно је предузети кораке који би одражавали њихово противљење свим врстама насиља које погађа  људе на Истоку.

Користимо ову прилику да позовемо и наше сународнике из свих исламских конфесија да једни уз друге заједничким напорима радимо на супротстављању злоупотребе човека и третирања човека као робе, као штита у борби или као средства финансијске и политичке трговине.

На крају, обраћамо се отмичарима и говоримо им да су они које су киднаповали благовесници мира у овом свету. Њихов рад на пољу вере, друштва и нације сведочи за њих. Позивамо их да овај болни инцидент реше мирно и без тензија, јер то само иде у прилог непријатељима наше земље.

Молимо се Господу у овом благословеном периоду да се ова криза брзо оконча и да душе наше браће и сестара поново осете мир и безбедност и да наша земља ужива у миру и просперитету који заслужује.

Патријарх Јован (Јазиги)

Патријарх Игњатије (Зака Ивас)

Са енглеског превела Александра Стојановић

Извор:www.antiochian.org