”Заједничко треба да заједно и чинимо”

Кардинал Курије Курт Кох  види код папе Фрање нове акценте у екумени У недавном интервјуу који је кардинал Курије Курт Кох дао католичкој агентури KNA, овај ”министар за екумену” истиче да папа Фрања прати збивања у екумени са много већим интересовањем и ангажовањем но његови претходници на катедри Св. ап. Петра.

Папа ставља снажне акценте на заједничке молитве и заједничке сусрете. Иза тога стоји ”реалистичко схватање да ми у екумени не можемо много даље да се крећемо само вођењем богословског дијалога”. Пријатељски односи су предуслов да се богословски дијалог уопште може водити, вели кардинал Кох, Председник папског Савета за јединство хришћана. Папи је стало до мисије Цркве која проповеда Јеванђеље у свету и додаје да папа Фрања жели да ”све што можемо заједно да то и чинимо заједно”.

Протестантизам у свету доживљава у овом моменту фрагментацију

По питању стања унутар протестантских Цркава, овај министар за екумену у Ватикану вели да протестантизам у свету у овом тренутку доживљава ”огромну фрагментацију”. ”Стално настају нове цркве”. При томе је реч о евангеликалним, пентакосталним покретима”. Кардинал Кох вели да би можда требало да се говори о ”четвртој димензији бића Цркве”: Римокатоличкој, Православној, Протестантској и Пентакосталној”. У том покрету има битне резервисаности према папи и Римокатоличкој цркви. Папа Фрања и овде полаже велику вредност у лични сусрет. У односу на православне, кардинал Кох вели да се нада да ће Свеправославни Сабор продубити јединство са православнима.

припремио протођакон Зоран Андрић, Минхен