Закључни дан Међународне конференције

Закључни дан Међународне конференције
Закључни дан Међународне конференције
Закључни дан Међународне конференције
Закључни дан Међународне конференције

Последњег радног дана Међународног скупа (313-2013), 5. маја у хотелу Центар у Новом Саду, уз благослов домаћина, Његовог Преосвештенства Епископа бачког Господина др Иринеја, модератор ове етапе скупа, Пречасни Ридигер Нол, уводну реч дао је господину Џону Кинахану, представнику организације Форум 18 чија је улога одбрана људских верских права.

Главна тема изглагања господина Кинахана била су сведочанства разних примера репресалија државних органа према верским институцијама и вршењу верских обреда.

Са презентацијом и излагањем на тему Исламофобије, скупу се обратио Реис-ул-улема Исламске заједнице Србије, ефендија Адем Зилкић. Обраћање господина Зилкића је учесницима скупа преносило сведочења о тековинама „модерне цивилизације“ које су донеле маргинализацију и екскомуникацију исламских заједница широм западног света.

За исламофобију господин Зилкић је оптужио и екстремистичке организације које доносе човечанству пошаст тероризма. Разумевање и дијалог са Исламским светом је по речима господина Зилкића једини пут ка мирном и братском суживоту различитих конфесија.

Пречасни Нол, је прокоментарисао излагање и господина Зилкића са закључком да је за мир у свету погубан утицај коришћења верских убеђења у политичке сврхе.

Реч је потом дата Професору др Богољубу Шијаковићу који је спремио излагање на тему Секуларизма. Модератор конференције, Пречасни Ридигер Нол, изразио је своју збуњеност што господин Шијаковић прича о секуларизму, будући да је државни секретар Министарства вера и дијаспоре у Влади Републике Србије, али и предавач на Православном Богословском факултету.

Излагање професора Шијаковића је говорило о теоријском аспекту односа вере и државе. Наводећи примере актуелних ставова савремених демократских секуларних држава, професор Шијаковић је изнео став да потреба неговање традиционалног и верског наслеђа само по себи намеће друштвену одговорност државних управâ као и став који каже да запостављање ових потреба неминовно води губитку националног и личног идентитета.

Госпођа Мирјана Прљевић је након првог дела преподневне сесије, учесницима скупа прочитала документ са закључцима који је кроз пет тачака заокружиле ставове представника свих конфесија, учесника овог међународног скупа.

Своју закључну реч скупу дали су Пречасни Ридигер Нол, Пречасни мр Патрик Роџер, академик Професор др Војислав Становчић, Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј, ефендија Адем Зилкић, господин Џон Кинахан. Професор др Дарко Танасковић, Његова Екселенција, Апостолски Нунције, монсињор Орландо Антонини и на крају Госпођа Ана Хаваринен, чланица Финског екуменског савета. Говори учесника на крају конференције су у многоме модификовали и допунили ставове који су изнесени документом Закључка.

Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј, закључио је конференцију са молитвеним речима благодарности Богу, Дародавцу свих добара, на овом сусрету и са захвалношћу свим учесницима на њиховом доприносу.

Извор: Епархија бачка