Започела богослужења у Новом Каленићу

Започела богослужења у Новом Каленићу
Започела богослужења у Новом Каленићу
Започела богослужења у Новом Каленићу
Започела богослужења у Новом Каленићу

После више година у манастиру Светог Саве - Новом Каленићу богослужио Епископ Српске Православне Цркве

Благодарећи Господу, дародавцу свих добара, богослужења у српском манастиру Светог Саве - Новом Каленићу поново су започета Литургијом на празних Благих Вести, када наша Света Црква празнује испуњење пророчких наговештаја доласка Месије, Господа Исуса Христа, ради спасења рода људскога. Овога дана Свети архангел Гаврило донео је Благу Вест Пресветој Богородитељки да ће зачети од Духа Светога и родити Спаситеља света.

Свету Литургију служили су привремени настојатељ ове свете обитељи архимандрит Петар (Радуловић), уз саслужење протојереја Јакова Јовића. Пре почетка Литургије архимандрит Петар, архијерејски заменик Епископа аустралијско-новозеландског г. Силуана је, по овлашћењу Епископа, обавио чин освећења воде, отварања и благосиљања храма. На светој Литургији било је присутно тридесетак верника из Канбере, који су се већином и исповедили и причестили.

На празник Уласка Господа Христа у Јерусалим - Цвети, празник великог примера смирења, у манастиру Светог Саве - Новом Каленићу свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ аустралијско-новозеландски Српске Православне Цркве г. Силуан, уз саслужење свештеноархимандрита Петра, протојереја-ставрофора Николе Билића, протојереја Јакова Јовића и протођакона Петра Мракића.

На светој архијерејској Литургији, коју је након више година поново служио Епископ Српске Православне Цркве, молитве је Господу узносило и Царско свештенство, народ Божји, њих око стотињак душа међу којима су били присутни и амбасадор Републике Србије г. Мирољуб Петровић са супругом, уз благољепно и милозвучно појање хора Црквене општине Светог Саве са Фарера, који води протиница Јелена Ћећез.

Беседећи на празничну и јеванђеоску тему, владика Силуан је подсетио на значај празника, али и значај тог тана за свету обитељ Новог Каленића, за сав народ српски на овом од Србије најудаљенијем олтару светосавском.

Епископ Силуан је, на крају Литургије, одслужио помен на гробу једног од својих претходника, блаженог покоја Епископу Петру (Банкеровићу) који је сахрањен у солеји новокаленичког храма.

У току Литургије исповедио се и причестио велики број присутних верника, а продужена Литургија настављена је скромном трпезом љубави, коју су припремиле вредне сестре, и разговором народа са српским Епископом у Епископској резиденцији и конаку манастира.

Привремени игуман, архимандрит Петар, упознао је Епископа са тешким стањем у ком се налазе објекти резиденције и конака, а поготово самог манастирског храма који на више места прокишњава, а постоје и оштећења на зидовима и вратима храма. За ову прилику и однети богослужбени сасуди су надомјешћени љубаљу братског српског манастира у Илајну, а ускоро ће бити замењени новим. У просторијама резиденције, у поподневним часовима, одржан је и састанак који је предводио Епископ о приоритетима рада на санацији и уређењу манастира.

-Очекујемо све Вас, браћу и сестре Србе и Српкиње, и нарочито мале Српчиће на великом Васкршњем сабору у српском манастиру Новом Каленићу на празник Светлог Васкршњег Понедељка, када ћемо поново дочекати нашег српског Владику и заједно се са њим помолити Васкрслом Христу, поручио је архимандрит петар.

текст: архимандрит Петар (Радуловић), фото: Радивој Мачковић

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска