Заседала Комисија Руске Цркве и Сиријско-јаковитске Цркве

У граду Череповцу (Вологодска област) од 7. до 10. децембра 2017. године одржано је прво заседање Комисије за дијалог између Руске Православне Цркве и Сиријско-Јаковитске Цркве. Договор о оснивању ове комисије постигао је Свјатјејши Патријарх московски и све Русије Кирил са Свјатјејшим Патријархом Сиријско-Јаковитске (дохалкидонске) Цркве Јефремом II за време његове посете Русији од 9. до 13. новембра 2015. године, а 11. маја 2017. године у Вашингтону се састала Заједничка радна група за припрему дијалога.

Са стране Московске Патријаршије у Комисији су Епископ череповецки и белозерски Флавијан, игуман Арсеније (Соколов), представник Московског Патријарха код Антиохијског Патријарха; и други.

Комисија је констатовала да дијалог између ових двеју Цркава започиње у условима када Сирија и њено становништво преживљава тешке последице војног конфликта и терористичког насиља. Њихове жртве су постали хришћани који живе од искона у тој библијској земљи, међу којима и многе хиљаде сиро-јаковита. Обе стране су одлучно осудиле сваки вид тероризма и екстремизма, без обзира на етничку, верску или друштвену припадност невиних жртава. Учесници су изразили дубоко саучешће свима житељима Сирије који су протерани са својих огњишта, а и породицама руских војника и официра који су изгубили животе бранећи суверинитет и неотуђиво право на миран живот народа Сиријске Арапске Републике.

Комисија размотрила могућност студентске размене и развијања других видова сарадње на академском и омладинском плану. Истакнута је важност учешћа представника Сиријско-Јаковитске Цркве у научно-богословским конференцијама које организује  Факултет за постдокторске и докторске студије Свети Кирило и Методије у Москви.

Извор: Патриархиа.ру (превод – Инфо служба СПЦ)