Заседање Централног одбора Светског Савета Цркава

На позив генералног секретара Светског савета цркава, пречасног г. Самуела Кобије, у својству сталних представника Српске Православне Цркве учествовали су Његово Преосвештенство Eпископ аустралијско-новозеландски Г. Иринеј и протопрезвитер-ставрофор проф. др Владан Перишић, продекан Православног богословског факултета Универзитета у Београду, на заседању централног тела ове организације које се од 26. августа до 2. септембра 2009. године одржало у Женеви.

Светски савет цркава је заједница 349 Православних цркава и Англиканских и Протестантстких заједница из 120 земаља а које представљају 560 милиона хришћана са свих 6 континената.

МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МИР

Под окриљем ССЦ, Међународна екуменска конференција за мир одржаће се у Кингстону, Јамајка, маја 2011. године на крају Деценије за превазилажења насиља 2010-1011 (International Decade for Overcoming Violence 2010-2011). Православне цркве, у припреми за ову предстојећу конференцију, одржале су прво заседање у Букурешту под патронатом Румунске Патријаршије, a под називом ''Православна етика мира у Источном и Оријенталном хришћанству'' од 29. јуна до 3. јула о.г. У име СПЦ предавање је одржао професор др Богољуб Шијаковић. Овим скупом је званично отворен нови електронски портал www.orthodoxpeace.org Института за истраживање мира у Источном хришћанству. Средином септембра, такође о.г., на Леросу православни теолози, социолози и историчари, као и они који се професионално баве питањем мира и помирења, под покровитељством Васељенске патријаршије, одржаће друго заседање поводом ове теме.

ОДРЕЂЕНО МЕСТО ЗА СКУПШТИНУ 2013. ГОДИНE

Предложена су четири могућа места, свако место са својим предностима, за одржавање следеће скупштине ССЦ 2013. године, и то: Бусан, Јужна Кореја; Дамаск, Сирија; Адис Абеба, Етиопија и Родос, Грчка. На пленарном заседању, 31. августа о.г., највише гласова добио је предлог да се наредна скупштина одржи у Бусану, Јужна Кореја.

Сталном одбору за консензус и сарадњу је подељен нови приручник ''Читање програмских планова ССЦ из православне перспективе'', од стране његовог аутора, вице-модератора ССЦ и православног теолога Јоргоса Лемопулоса. Намера овог издања је да олакша православно схватање рада ССЦ протестанстским учесницима у разним телама ССЦ.

Такође, у Сталном одбору за консензус и сарадњу, много времена је посвећено раду Комисије за веру и поредак, која је од суштиснке важности за мисију Православља у екуменским покретима. Историјски ова комисија је заснована на делу и инспирацији протопрезвитера проф. др Георгија Флоровског.

ОДБОР ЗА ЈАВНА ПИТАЊА

Између осталних предмета, а особито на јавном плану са великим верским, друштвеним и политичким утицајем у свету, ССЦ редовно доноси изјаве (које се упућују владама и јавним институцијама) или белешке (које су интерног карактера и упућене су својим чланицама црквама, а и објављују се). На овом заседању састављене су и одобрене следеће изјаве:

- о финансијској правди и економији живота;
- о еко-правди и еколошком дугу;
- о насиљу над женама у Демократској републици Конго;
- о израелским насељима у окупираним палестнским територијама;
- о дискриминацији на основу касте;
- o дарфурској кризи у контексту Судана;
- о злоупотребу закона о бласфемији у Пакистану;
- о нади у тзв. ''годину прилике'' (2010): свет ослобођен од неуклеарног наоружања.

Такође су састављене и одобрене следеће белешке:

- о праву на противљење војној служби на основу приговора савести;
- о ситуацији у којој се налази Методистичка заједница у Фиџију;
- о одговорности цркава према заједницама које трпе анти-хришћанско насиље.

Поводом питања везаних за ситуацију у Хондурасу, Генерални сектретар је замољен да се обрати Председницима САД-а и Европске Уније, као и Генералном секретару Уједињених нација. Специјални извештај поводом питања геноцида у Дарфуру је дело у прогресу и припрема се у наставцима. Извршни одбор је замољен да се позабави изтраживањем кршења људских права у Коломбији и у Нигерији.

Заседања Централног одбора Светског савета цркава одржавају се сваких осамнаест месеци.