Заседање Светог Синода Александријске Патријаршије

Свети Синод Александријске Патријаршије заседао је 23. новембра уз председавање Његовог Блаженства Папе и Патријархе Теодора II.

Пре седнице Синода служена је Божанска Литургија у патријаршијској капели Светог Теодора. Седницу је отворио Његово Блаженство који је поздравио све чланове Синода. Његово Високопреосвештенство старац Петрос аксумски, патријархов главни викар, поздравио је Његово Блаженство у име свих архијереја.

На Синоду је, између осталог, одлучено и да  Епархија нилопољска постанедејствујућа Митрополија, на чијем челу је Његово Високопреосвештенство Генадије, који сада носи титулу Митрополита нилопољског, најпочаснијег егзарха Доњег Египта. Такође, и област Илиопоља је постала Митрополија, на чијем челу је Његово Високопреосвештенство Теодор, Митрополит илиопољски, најпочаснији и егзарх Средњег Египта.

Потом су донесене одлуке о митрополијама Мемфиској и Картумској. На челу Митрополије мемфиске изабран је Његово Преосвештенство Никодим, Епископ нитријски, патријархов Викар каирски. Митрополија картумска је преименована у Митрополију нубијску и на њено чело је изабран архимандрит Наркис Гамо, декан Патријаршијске академије Светог Атанасија, и стекао титулу Митрополит нубијски.

Биографија Његовог Високопреосвештенства Митрополита мемфиског Никодима

Његово Високопреосвештенство Никодим (Атанасије) Приангелос, Митрополит мемфиски, рођен је у Волосу 1967. године. Он је дипломирао на лицеју Ризариос и на Богословском факултету Универзитета у Атини. Године 1996.  рукоположен је за ђакона. 2003. године служио је у Митрополији Зимбабвеа Патријаршије александријске и све Африке, где се старао о потребама грчке заједнице и мисије у Булавају. Фебруара 2005. преузео је место настојатеља  цркве Светих Константина и Јелене у Каиру. Од августа 2005. г. обавља дужност патријарховог викара за Каиро. 1. новембра 2006. изабран је за Епископа нитријског и хиротонисао га је Папа и Патријарх Теодор II 12. новембра 2006. године. Затим је 23. новембра 2013, на предлог Његовог Блаженства, изабран једногласно за Митрополита мемфиског, задржавши позицију патријарховог викара за Каиро.

Биографија Његовог Високопреосвештенства Митрополита нубијског Наркиса

Изабрани Митрополит нубијски Наркис је рођен као Самер Гамо 1968. године у Аману, у Јордану. Тамо се школовао у народној православној школи. Поседује диплому Богословског факултета Универзитета у Атини (1988-1992), где је такође завршио постдипломске студије из историје догмата (1992-1994). Замонашен је 1994. године. Рукоположен је за ђакона у фебруару, а свештеник у јуну 1994. г. у Успенском саборном храму у Мегари, где је служио следећих 16 година као парохијски свештеник. Затим је добио службу у старој Патријаршији александријској и све Африке у јуну 2009. године, где је служио у патријаршијском манастиру Светог Саве Освећеног, где је боравио, и био је настојатељ Патријаршијске академије Светог Атанасија у Александрији. Истовремено је био и секретар за арапске послове у Главном секретаријату Патријаршије, проповедник и задужен за катихетске послове парохија арапског говорног подручја у Александрији. 23. новембра 2003. г. једногласно је изабран за Митрополита нубијског.

Извор: Патријаршија александријска