Заседао Епархијски савјет и ЕУО Митрополије црногорско-приморске

У суботу, 16. марта 2013. године, у манастиру Ждребаонику је, након свете архијерејске Литургије, одржана редовна годишња сједница Епархијског савјета и Епархијског управног одбора Митрополије црногорско-приморске.

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. др Амфилохије, који је началствовао литургијским сабрањем и предсједавао сједницом, поднио је извјештај о свом архијерејском служењу и пастирској мисији у 2012. години са посебним освртом на мисију администратора Епархије Буеносајреске и јужно-централно-америчке. Епархијски савјет и Епархијски управни одбор су усвојили Завршни рачун за 2012. годину и Предлог буџета Митрополије за 2013. годину. У току сједнице, поднијети су и прихваћени извјештаји о раду Правног савјета, Богословије Светог Петра Цетињског, Издавачко-информативне установе ”Светигора”, Добротвовне установе ”Човјекољубље”, Поклоничке агенције ”Одигитрија” и других установа Митрополије.

Чланови два највиша црквено-самоуправна тијела у Митрополији су са дужном пажњом разматрали питања и проблеме остваривања јеванђељске мисије у Црној Гори. Спасоносна мисија Цркве се, и поред бројних проблема, и у 2012. години обављала успјешно што је примјетно кроз број новокрштених, обновљених храмова и манастира, рукоположења и монашења, организовање вјерске наставе за дјецу при парохијама и црквеним општинама, а посебно кроз учешће вјерног народа на светим богослужењима. Са жаљењем је констатовано да се, злоупотребом људске слободе, у Црној Гори и даље увећава број мртвачких сандука у односу на број дјечијих колијевки. Родитељи су, пред Богом, својом савјешћу и лицем свијета, позвани и призвани на родитељство и на одговоран однос према васпитању и образовању своје дјеце.  Са великом радошћу су поздрављени градитељски напори на завршетку Храма Светог Јована Владимира у Бару. Констатовано је да ће посебан догађај, од значаја не само за Подгорицу, Митрополију и Црну Гору, бити најављено освећење Саборног Храма Христовог Васкрсења у Подгорици које ће извршити више православних патријараха, архијереја и свештенослужитеља из наше и других помјесних Цркава.

Епархијски савет и Епархијски управни одбор је, као и током претходних година, констатовао да је неопходно да се од стране надлежних институција припреми и у Скупштини Црне Горе усвоји Закон о правном положају цркава и вјерских заједница и Закон о реституцији одузете црквене имовине. Наглашено је да ти законски прописи не треба да обезбјеђују посебне привилегије Цркви него да се њима, у складу са важећим међународним конвенцијама и начелом одвојености цркава и вјерских заједница од државе, нормира слобода вјероисповијести и уреди правни положај цркава и вјерских заједница у Црној Гори. Констатовано је да се вјерска настава и даље не одржава у јавним школама у Црној Гори и наглашено да нико нема право да родитељима и њиховој дјеци угрожава загарантовано право на вјерско образовање.

Православни вјерници у Црној Гори су позвани да се током предстојећег васкршњег поста духовно укрепљују спасоносним постом и духовно изграђују и утврђују кроз пост, молитву, праштање, покајање, хришћанске врлине и причешће како би на тај начин превазилазили савремене проблеме и искушења, превазилазили постојеће подјеле и били свјетлост свијету.

У току свете Литургије, митрополит Амфилохије је, за вишегодишње вјерно и ревносно пастирско служење у Цркви Христовој, одликовао правом ношења напрсног крста протојереја Обрена Јовановића, секретара Епархијског управног одбора Митрополије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска