Заседао Епархијски савјет Митрополије дабробосанске

Епархијски савјет Митрополије дабробосанске усвојио је Извјештај о раду и финансијском пословању Митрополије дабробосанске у 2008. години, који ће бити упућен на потврђивање Патријаршијском Управном одбору и Светом архијерејском сабору Српске православне цркве /СПЦ/ .

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај рекао је у уводном обраћању да на подручју Митрополије дабробосанске у Републици Српској /РС/ и Федерацији БиХ /ФБиХ/ у 45 црквених општина - 23 у РС и 22 у ФБиХ и 71 парохији има око 144 000 вјерника, подсјетивши да је Митрополију дабробосанску у току последњег рата и након њега напустило 280 000 православних вјерника, највећим дијелом из ФБиХ, који су се разишли по цијеломе свијету.

Митрополит Николај уакзао је на чињеницу да се готово нико од њих не враћа у своје пријератне домове, односно да је повратак занемарљив - свега један одсто становништва које је живјело на подручју Митрополије дабробосанске.

У Извјештају се наглашава да вјерници који и сада живе у ФБиХ претежно продају своје станове, куће и имања и селе се на територију РС и Србије.

На подручју Митрополије дабробосанске у 2008. години обављено је 1 801 опијело, а 1 263 крштења и 336 вјенчања.

У односу на 2007. годину било је 85 крштења мање /1358/, 81 вјенчање мање /417/, док је број опијела порастао за 104, у односу на 1 358 из претходне године.

Посебно забрињава чињеница да је у парохијама у ФБиХе мали број крштења, вјенчања готово да и нема, а број умрлих и опојаних несразмјерно је велики у односу на број вјерника што показује да је становништво које је остало углавном старији свијет.

И даље је на подручју ФБиХ настављено са насртајима на црквену имовину, јер се често дешавају провале у православне храмове, а скрнаве се гробља и надгробни споменици.

Финансијска ситуација је и даље тешка, јер су у РС вјерници највећим дијелом избјеглице и расељена лица која се налазе у тешкој материјалној ситуацији, док су то у ФБиХ углавном старија лица са слабим примањима.

У Извјештају се констатује да и даље, упркос апелима домаћим властима и представницима међународне заједнице, нема помака у повратку имовине СПЦ, посебно зграде Богословског факултета који је био смјештен у згради гдје се сада налази Економски факултет у Сарајеву.

У Митрополији дабробосанској има 66 свештеника, седам ђакона, 10 монаха и двије монахиње.

У РС су 42 свештеника и пет ђакона, у ФБиХ 12 свештеника и два ђакона, два свештеника су на студијима, три у Министарству одбране БиХ, а седам у пензији.

На подручју Митрополије дабробосанске раде 33 вјероучитеља у основним школама које похађа око 11 000 ученика са просјечном оцјеном из вјеронауке од 4,57 на крају школске 2007/08. и у првом полугодишту школске 2008/09. године.

У Извјештају се налазе и подаци о активностима на изградњи и обнови цркава, манастира и гробаља, раду Богословског факултета и Богословије у Фочи и издавачкој дјелатности.

Епархијски савјет је највише законодавно и правно тијело Митрополије дабробосанске и чини га 17 чланова. Свима мандат траје шест година осим митрополиту Николају који је његов стални члан и предсједава њиме.

Извор: Митрополија дабробосанска