Заседао Епископски Савјет СПЦ у БиХ

У резиденцији Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског господина Николаја у згради Митрополије дабробосанске у Сарајеву у понедјељак, 22. фебруара, одржана је сједница Епископског савјета Српске православне цркве /СПЦ/ у БиХ.

Сједницом је предсједавао митрополит Николај, а присуствовали њихова преосвештенства господа епископи зворничко-тузлански Василије, бањалучки Јефрем и бихачко-петровачки Хризостом. Оправдано одсутан био је епископ захумско-херцеговачки господин Григорије.

На сједници је разговарано о враћању имовине СПЦ, посебно зграде Богословије у Сарајеву, пензијском и здравственом осигурању свештеника и других лица на служби у СПЦ у Републици Српској /РС/, вјеронауци у основним и средњим школама, те положају свештеника вјероучитеља.

Епсикопски савјет осудио је опструкције власти у Федерацији БиХ /ФБиХ/ и дискриминацију СПЦ када је ријеч враћању њене имовине, која је одузета послије Другог свјетског рата, а посебно зграде Богословије у Сарајеву.

Епископи очекују од власти у ФБиХ и представника међународне заједнице да најхитније буде ријешено ово питање.

Одлучено је да са Владом РС буде покренуто питање рјешавања здравственог и пензијског осигурања свештеника и других лица на служби у СПЦ.

Разговарано је о положају свештеника вјероучитеља у основним школама, односно побољшању њиховог статуса.

Изнесена је идеја да у РС у основим школама умјесто досадашњег једног буду уведена два часа вјеронауке, те да овај предмет буде уведен и у средњим школама.

На састанку је разматрана и идеја о оснивању по једне православне гимназије у свакој од епархија СПЦ у БиХ.

Са мјеста предсједника Катихетског одбора СПЦ разријешен је владика Григорије на његов захтјев, а именован владика Хризостом.

Извор: Митрополија дабробосанска