Јубилеји Белоруског егзархата

Дана 7. фебруара 2017. године у Минску је под председништвом Митрополита минског и заславског Павла, патријаршијског егзарха све Белорусије, одржано заседање Организационог одбора Белоруске Православне Цркве по питањима припреме и одржавања јубиларних свечаности током 2017. до 2019. године, и то поводом 300-годишњице рођења светитеља Георгија (Кониског), 220-годишњице рођења и 150 годишњице смрти Митрополита литовског и виленског Јосифа Семашка и 180-годишњице Полоцког сабора 1839. године.

Заменик председника Организационог одбора протојереј Александар Романчук, шеф катедре црквене историје Минске духовне семинарије, изложио је план црквених догађања поводом ових годишњица, а посебно поводом 300-годишњице рођења Светог Георгија Кониског, Архиепископа могилевског, која ће се обележити у августу и новембру 2017. године.

Планира се да се у оквиру ових јубиларних свечаности у епархијама Белоруске Православне Цркве одрже заједнички црквено-народни научно-практични и образовни догађаји (конференције, округли столови, сусрети свештенослужитеља са представницима друштва). Посебна пажња ће се придати научно-истраживачком раду у циљу упознавања шире заједнице о животу, раду и подвигу Светог Георгија Кониског. Очекује се јубиларно издање научних радова овог могилевског светитеља.

Извор: Московска Патријаршија