Заштита споменика културе у Митрополији дабробосанској

Делегацију Републичког завода за заштиту културно историјског и природног наслеђа Републике Срске на челу са гђом Милијаном Окиљ примио на Његово Високопреосвештенство г. Хризостом, Митрополит дабробосански, 23. марта 2018. године. Састанку је присутвовао и г. Милован Бјелица, начелник општине Соколац.

Поред многих тема из области заштите споменика културе како у самој Митрополији дабробосанској и другим споменицима широм Републике Српске и Федерације БиХ, посебно се разговарало о локалитету Црквина на Гласиначком пољу и Доњој Сопотници код Горажда. Наиме, радови на локалитету Црквима на Гласиначком пољу су започети, али потребно је радове наставити на начин да се изради пројекат рестаурације темеља древне цркве као и целовитог локалитета који је препознатљив по мноштву мраморова, тј. стећака.

Кад је у питању локалитет Доња Сопотница са тамошњом црквом и откривеним темељима и остацима некадашњег конака манастира у коме је радили позната горажданска штампарије пре 500 година, разговарало се о томе да се убрза пројекат санације и реконструкције откривеног и припрема пројекта за изградњу Духовно-културног центра, а све у сени будућег 500-годишњег јубилеја Штампарије и 800-годишњег јубилеја аутокефалности Српске Православне Цркве.

Извор: Митрополија дабробосанска