Заупокојена Литургија и опело мати Ирине у врдничкој Раваници

Заупокојена Литургија и опело мати Ирине у врдничкој Раваници
Заупокојена Литургија и опело мати Ирине у врдничкој Раваници
Заупокојена Литургија и опело мати Ирине у врдничкој Раваници
Заупокојена Литургија и опело мати Ирине у врдничкој Раваници

Заупокојену Литургију 29. јула 2020. године служили су протојереј-ставрофор Јовица Јовановић из Сремске Каменице, протојереј Влатко Голић из Петровца на Млави, јеромонах Лазар Раванички и ђакон Страхиња Џамбић.

Опело, које почело у 11.30 часова, служио је Епископ сремски г. Василије уз саслужење архимандрита Доситеја Гргетешког и Стефана Великореметског; протосинђела Клеопе, старешине Саборне цркве у Сремским Карловцима и професора Карловачке богословије; јеромонаха раковачких Варнаве и Евгенија, Макарија из Привине Главе, Митрофана из Мале Ремете; протојереја-ставрофора Јовице Јовановића; протојереја Јована Милановића, ректора Карловачке богословије, и Влатка Голића; јереја Бојана Мијановића, архијерејског намесника пећиначког, Бранислава Мишковића, старешине румског храма Сабора свих српских светитеља, Жељка Кусића, пароха сремскокаменичког, Станка Лакетића, старешине сремскокарловачке цркве Светих апостола Петра и Павла и професора Карловачке богословије, као и сабрата Слободана Вујасиновића. На опелу су саслуживали и ђакони Горан Власац и Страхиња Џамбић.

Поред сестринства манастира Раванице на Литургији и опелу, ангелским гласовима мати Ирину су испратиле слушкиње манастира Јаска, Мале Ремете, Гргетега, Беочина и Гомионице заједно са свештенством Епархије сремске. У опелу су учествовали и протојереј-ставрофор Радомир Мишић, архијерејски намесник шидски, и професор Карловачке богословије Јован Стојановић.

Слово о мати Ирини произнео је епископ Василије о којем се она бринула 34 године на двору. Мати Ирина је међу првима долазила на молитву, дочекивала богослове, била пуна разумевања и љубави за свакога. Сахрањена је на монашком гробљу одакле поглед сеже до раваничке цркве Вазнесења Господњег.

Мати Ирина (Јефтенић) је рођена на Савиндан 1944. године у селу Бабићи поред Шипова. У манастир Гомионицу дошла је на Видовдан 1958. године а замонашена је на Петровдан 1963. године у истом манастиру. Била је на послушању у двору у Бањалуци код епископа Андреја. У Епархију сремску дошла је 1981. године код епископа Андреја, причислена је манастиру Раваници. Готово шест деценија верна слушкиња Божја мати Ирина провела је у ангелском монашком чину, сведочећи Господа својим животом. Мати Ирину је красила монашка скромност, хришћанска ведрина и љубав према сваком. Иако је била на двору, никада није заборавила манастир и најрадије се враћала манастирском животу када је имала прилику за то. У време њене болести, о њој се непрестано бринуо јеромонах Лазар са сестринством манастира сремске Раванаце.

Извор: Епархија сремска