Заветна сеоска слава у Шајкашу

Заветна сеоска слава у Шајкашу
Заветна сеоска слава у Шајкашу
Заветна сеоска слава у Шајкашу
Заветна сеоска слава у Шајкашу

Прва црква у Ковиљ Сентивану, данашњем Шајкашу, била је посвећена Светим и праведним  Јоакиму и Ани, родитељима Пресвете Богородице. Изградњом нове цркве,  посвеће светом великомученику Димитрију Мироточивом, 1820.године, поштовање према светим богородитељима није престало и сабор у њихову част одржао се до данашњег дана, као заветна сеоска слава Шајкаша.

Овогодишње сабрање започело је празничним Бденијем на коме је началствовао протојереј Иван Вачик уз саслужење јереја Душана Ердељана. На светој Литургији началствовао је протојереј Ђорђе Ђурђев, парох каћки, некадашњи парох шајкашки, уз саслужење Архијерејског намесника жабаљског, протојереја Остоје Нијемчевића, јереја Душана Ердељана, пензионисаног пароха, јереја Мирослава Чолаковића, секретара ЕУО-а АЕМ-а и месног пароха. Прота Ђорђе је у својој омилији након читања из светог Јеванђеља, нагласио да су свети Јоаким и Ана били људи од крви и меса, да су се носили са свим животним проблемима са којима се свако од нас сусреће али да нису губили наду нити су се предавали очајању већ су истрајавали у молитвама и љубави према Богу због чега су даровани највећим даром - кћерицом Маријом, од Господа изабраном да постане Пресвета Богородица , ,,ширшаја небес,,. Након заамвоне молитве извршен је литијски опход око храма.

На Вечерњем богослужењу збор презвитера предводио је  је Архијерејски намесник новосадски други, отац Бранислав Мркић уз саслужење свештеника Чеде Опарнице, Ивана Вачика, Винка Стојаковића, Славка Пајовића, Алексе Куђељића, Јована Кезана, Милана Ђурића, Дарка Јелића, Александра Игњатова, Жељка Латиновића и Бошка Маринкова. Надахнуто су појали за певницом свештеници Петар Тривуновић, Стеван Лукић, Радоје Марковић и месни парох, отац Милорад Мировић,  као и вероучитељ Слободан Ђурђић.  По освећењу славског колача и кољива, надахнуту беседу произнео је отац Бранислав: најпре је изразио задовољство због присуства великог броја верујућих  а потом је нагласио да је развој живих парохијски заједница најважнији задатак свакога свештеника.

Овогодишњи кумови,  породица Јове Тривуновића, свети храм је даривала  иконом Пресвете Богордице коју иконопишу сестре манастира Васкрсења Христовог у Каћу и која ће ускоро красити шајкашку цркву. Залог кумства за идућу годину примио је Милован Тривуновић из Шајкаша. Након светог богослужења Трпеза љубави приређена је у свечаној сали породице Тихомира Ђурића: трпези је претходило освећење прекрасне сале извршено свештенодејством презвитера Жељка Латиновића, Дарка Јелића и Александра Игњатова. Отац Жељко је на крају молитвословља пожелео љубазним домаћинима да и њих Господ увек чува у  Своме наручју, молитвама светог Симеона Богопримца, њихове крсне славе.

презвитер Милорад Мировић

Извор: Епархија бачка