Завршена први деообнове манастира Возућица

Прва фаза обнове манастира Свете Тројице (Возућица) у Возућој код Завидовића завршена је 17. октобра 2007. године. У овој фази озидана је припрата цркве која се била урушила, израђена је нова кровна конструкција и црква покривена бакром. Такође, оштећено угаоно камење замијењено је новим, а на мјестима гдје је то било потребно израђени су нови камени украси око прозора. Носиви стуб куполе, који је након рата насилно оштећен, поновно је озидан, а сама купола је омалтерисана и на њу су постављени прозори, као нови крстови.

Радове на обнови манастира извело је грађевинско предузеће К-Пројект из Жепча, а све радове, изузев набавке крстова, финансирала је Влада Федерације БиХ преко Фондације за одрживи развој, као и амбасада Савезне Републике Њемачке у Сарајеву преко Комисије за очување националних споменика БиХ. Пројекат обнове израдио је и стручно пропратио Федерални Завод за заштиту споменика, док су стручни надзор чинили предузеће Стил-Пројект из Завидовића, у име Фондације, а у име Црквене општине у Возућој дипл. инг. грађ. г. Горан Пејић.

Нови звоник је направљен доприносом Шумског газдинства из Добоја, звоно је даровао Борко Лукић са синовима (родом из Возуће), а покривање звоника бакром финансирала је Црквена општина.

Наредна, завршна фаза обнове укључиће радове санације лукова у унутрашњости цркве, развођења и прикључка струје, малтерисања цркве изнутра, израде новог пода у цркви, обраде камена на вањској фасади цркве, израде тротоара, те израде новог иконостаса и набавка потребног богослужбеног инвентара.

Возућка црквена општина свим досадашњим приложницима најтоплије захваљује и позива људе добре воље да и даље помажу обнову ове светиње, задужбине краља Драгутина Немањића с почетка 14. вијека.

Све информације везане за обнову и помоћ манастиру могу се добити код Црквене општине у Завидовићима, путем телефона +387 61 189 734; факса +387 32 866 679, или електронском поштом на spc.zavidovici@in--tel.net.

Извор: Митрополија дабробосанска