Завршен 40. Савезни фестивал српских гуслара

Завршен 40. Савезни фестивал српских гуслара
Завршен 40. Савезни фестивал српских гуслара
Завршен 40. Савезни фестивал српских гуслара
Завршен 40. Савезни фестивал српских гуслара

Проглашењем најбољих српских гуслара у овој години и уручењем побједничких диплома, у Црквено-народном дому Светог Василија Острошког у Никшићу, у суботу 15. октобра 2016. године, завршен је 40. Савезни фестивал српских гуслара.

Смотру гуслара из Србије, Црне Горе и Републике Српске, организовали су, поводом 30-годишњице од упокојења Радована Бећировића Требјешког, Институт за српску културу – Никшић и Савез гуслара "Душаново царство“ Подгорица.

Четрдесет најбољих гуслара Србије, Републике Српске и Црне Горе и десет првопласираних са прошлогодишњег Савезног фестивала у Гацку, наступили су прве, полуфиналне вечери Фестивала. Стручни жири у саставу: проф. др Будимир Алексић, Миладин Пандуровић, др Љубомир Милутиновић, Бранко Тадић и Драган Малиџан, изабрали су 20 најбољих, који су се потом надметали на финалној вечери.

Након завршеног такмичења жири је прогласио тројицу најбољих српских гуслара у појединачној категорији. Прво мјесто припало је Вељку Ђуровићу из гусларског друштва "Стара Херцеговина“ из Београда, друго Миленку Калезићу из гусларског друштва "Његош“ из Даниловграда, а треће Милану Мрдовићу из гусларског друштва "Танаско Рајић“ из Чачка.

Екипно, прво мјесто припало је гусларском друштву "Бајо Пивљанин“ из Београда, друго гусларском друштву "Војвода Мина Радовић“ из Подгорице, док је треће мјесто припало гусларском друштву "Стара Херцеговина“ из Београда.

Најбољим гусларима уручене су побједничке дипломе и пехари, а потомци Радована Бећировића Требјешког, коме је био посвећен овогодишњи Фестивал, даривали су их књигама пјесама најпопуларнијег српског пјесника епског пјевања и десетерца, хаџи Радована Бећировића Требјешког.

Радосав Рајо Војиновић, предсједник Савеза српских гуслара је Љубисаву Бјелићу Морачанину уручио највише признање Савеза српских гуслара - Велику повељу за допринос у његовању и очувању гусларске традиције у Црној Гори. Бјелић је један је од предавача у школи гусала "Војвода Мина Радовић“ из Подгорице која броја око 50 полазника, од којих су неки са великим успјехом, већ, наступали на Фестивалу младих гуслара у Источном Сарајеву.

Овом приликом уручене су и захвалнице онима који су помогли одржавање 40. Савезног фестивала српских гуслара, међу којима и Црквеној општини Никшић, Друштву црногорско-руског пријатељства "Свети Георгије“ из Никшића и Институту за српску културу - Никшић.

У ревијалном дијелу програма наступили су млади гуслари из поменуте школе "Војвода Мина Радовић“: Максим Војводић, Владимир Радојевић и Мидо Тодоровић, као неколико фрулаша, двојеничара и диплара.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка