Завршена рестаурација фрескописа у борској цркви

У храму Светог Георгија у Бору завршена је рестаурација фрескописа који је, од 1993. до 1997. године, радио сликар Небојша Костић. Обнова живописа је обухватала уклањање замашћене гарежи са фресака и ретуширање, односно потпуну обнову тешко оштећених делова на фрескопису. Радове на рестаурацији живописа обавио је студио за рестаурацију и конзервацију „Рестауратика“ г. Часлава Кнежевића из Београда.

Подсећамо да је крајем 2018. године урађена и реконструкција и рестаурација иконостаса, на коме су, такође, извршени рестаураторски радови икона које красе иконостас чиме се отпочело са уређењем унутрашњости храма. Тим радовима унутрашњост храма је потпуно обновљена, а што се огледа и у постављању потпуно нове расвете која је рађена по пројекту инжењера и која има за циљ да додатно истакне лепоту постојећег живописа.

Поред расвете храм је опремљен и новим мобилијаром.

Средства за обнову живописа у цркви највећим делом је обезбедила Градска управа на челу са градоначелником г. Александром Миликићем, а такође и верни народ и борски предузетници својим несебичним донацијама. На тај начин храм опет, као и увреме изградње, служи као место јединства и делатног сусрета верног народа и локалне власти.

На крају Црквена општина Бор има част да обавести парохијане да ће се у наредном периоду отпочети са детаљним уређењем порте храма чиме ће бити заокружено уређење молитвеног дома у Бору.

Извор: Епархија тимочка