Завршена већина грађевинских радова на изградњи православне Спомен капеле у Старом Броду

Завршена већина грађевинских радова на изградњи православне Спомен капеле у Старом Броду

Завршена је већина  грађевинских радова на изградњи православне Спомен капеле у Старом Броду, у кањону Дрине, 15-ак километара низводно од Вишеграда, у знак сјећања на страдање 6 000 српских цивила у Милошевићима и Старом Броду од злогласне усташеке црне легије на почетку прољећа 1942. године.

Према ријечима предсједника Одбора за изградњу капеле Драга Гавриловића, у наредном периоду требало би да буду урађени завршни радови на фрескописању и постављању иконостаса.

Према пројекту Академије Српске Православне Цркве за умјетности и консервацију из Београда, а по непосредном увиду професора Горана Јанићијевића, предвиђено је да на сјеверном зиду унутрашњости капеле буде осликано страдање народа, који силази са Романије на Дрину, како би преласком преко скеле пронашао спас у Србији.

На јужном зиду наоса биће осликане сцене страдања светог Вукашина из Клепаца, а на другом зиду мученичка смрт Милице Ракић из Београда за вријеме НАТО бомбардовања Србије 1999. године.

„Као што би на сјеверној страни представа ријеке Дрине повезивала композицију са сценама страдања, тако би на композицији са светим Вукашином била осликана ријека Сава са приказима јасеновачког страдања. У тријумфалним луковима били би постављени ликови Срба мученика кроз вијекове“, предвиђено је пројектом.

Као што је досадашњи дио радова окончан захваљујући донацијама и бројним прилозима, покренута је акција прикупљања средстава како би и планирани радови фрескописања унутрашњости капеле, набавке олтара и иконостаса били успјешно окончани.

Један од досадашњих највећих дародаваца Горан Крлић, настањен у Аустрији, поријеклом из овог краја, предао је донацију од више од 2.000 евра, прикупљену од Срба из Аустрије.

„Људи су заинтересовани да помогну завршетак овог Спомен комплекса, како би он био доступан што већем броју посјетилаца. Да се људи на лицу мјеста увјере у овај стравични, до недавно заборављен, злочин над 6 000 недужно побијених Срба чији је једини `гријех` био што су жељели да се под најездом усташа домогну Србије и слободе“, каже Крлић.

Општине Вишеград и Рогатица најавиле су спремност да и у наставку комплетирања Спомен комплекса у Старом Броду помогну логистички и финансијски.

Надлежни свештеник Драган Вукотић рекао је да су се са капеле у Старом Броду први пут звона огласила уз протекле Васкршње празнике, а да је служење прве литургије планирано на прољеће наредне године. 

Извор: Митрополија дабробосанска