Завршене једанаесте Духовске свечаности

Завршене једанаесте Духовске свечаности
Завршене једанаесте Духовске свечаности
Завршене једанаесте Духовске свечаности
Завршене једанаесте Духовске свечаности

Шест вечери песмом, игром и духовним беседама прослављан је празник Свете Тројице, Силазак Духа Светога.

У предвечерје празника светих цара Константина и Јелене, у порти храмова Свете Петке и Руице одржано је завршно вече Једанаестих Духовских свечаности. Кажу да је око две стотине учесника изводиле програме, а гостију и публике не зна се број.

Молитвом Оченаш хор Алилуија под управом Милице Радивојевић отворио је празничну свечаност, а затим је своју беседу казивао Епископ шабачки Лаврентије, из које издвајамо: „...Родитељи се труде да Дух Свети обитава у безазленом дечјем срцу и души. Како, пак, све више узрастамо, треба и ми сами да се непрестано преслишавамо исправљајући и усавршавајући себе у своме духовном напредовању. Призивамо да Дух Свети сиђе на нас, да се усели у нас. Али, како ако наше срце није припремљено, очишћено, широм отворено? Не вреди само говорити Царе небески, Утешитељу душе Истине, сиђи, усели се у нас.  Дух Свети исто тако моли нас: Сићи ћу, али попните се и ви мало горе; умножите и ви колико  је могуће труда вашега. И најлепше је спасење кад се  човек сретне са Духом Светим, са Богом, изнад земље, између земље и неба, кад се уздигне одоздо. Дух Свети ће одозго доћи да му прихвати руку и да му помогне.... За спасење су потребни и милост Божја и наш труд...“

Беседа Епископа шабачког Лаврентија у целости је емитована на радију Слово љубве и биће приказана на ТВ Храм.

После ове беседе настављени су часови духовске радости песмом и игром млађег и старијег дечјег ансамбла Академског друштва „Нови Београд“ Високе туристичке школе. На радост публике, која је уживала у радосној и умешној игри малишана. изведене су игре из Срема „Подвоје“ и украјинске народне игре.

„Младе генерације морају очувати нашу традицију да нам се не би догодило оно што се догодило у Енглеској, Немачкој и осталим земљама Запада. Оне би дале читаво богатство да то поврате, али је  немогуће,“ рекао је Војин Јовановић, уметнички директор овог Друштва. Нема лепше слике  до ове када младост заигра на светом месту: праве дечје играрије  сјајно кореографски осмишљене изазвале су овације публике. Ана Павловић, која ради са млађом групом дечјег ансамбла, казује нам податак који нас радује: Академско друштво „Нови Београд“ има око 500 чланова!

Недељко Билкић је са члановима оркестра певао Белом граду,белом винограду кога две реке у наручју носе... и песму на стихове Јове Јовановића Змаја: И кад сунце топло греје, и кад стегне  студен зиме, душа моја Богу кличе, Боже, не остави ме...

Фрагменте из представе „Време части и поноса“ аутора Миће Живојиновића казивали су драмски уметници Лепомир Ивковић (као војвода Степа Степановић) и Бошко Пулетић (као командант Живојин Мишић).

У име Организационог одбора Једанаестих Духовских свечаности публику, госте, домаћине, све учеснике поздравила је књижевница Љиљана Хабјановић Ђуровић. За свакога лепа реч, реч хвале и похвале: од најмањег и најмлађег до најстаријег; од обичног у публици до еминентног госта и предавача; од председника Организационог одбора Духовских свечаности протојереја-ставрофора др Драгомира Санда до сваког ко је узео учешће на себи својствен начин; речи хвале за благочестиве жене и наше протинице које су свако вече услуживале госте.

Гђа Хабјановић Ђуровић је посебно захвалила на медијској и логистичкој подршци:  Информативној служби  Српске Православне Цркве, радију Слово љубве и ТВ Храм, као и другим медијским кућама које су пратиле дешавања на Калемгдану.

Програм је водила Мила Милосављевић.

Зорица Зец