Завршни квиз из веронауке у Лозници

Завршни квиз из веронауке у Лозници
Завршни квиз из веронауке у Лозници
Завршни квиз из веронауке у Лозници
Завршни квиз из веронауке у Лозници

Црквена општина старолозничка организовала је квиз за ученике основних школа Лозничког намесништва у суботу 14. јуна 2019, пред сам празник Педесетнице - Силазак Светога Духа на апостоле, припремајући се на тај начин да и ми символично припремимо своју душу за пребивалиште Духа Светога, а сам Господ је казао: „Заиста вам кажем, ако се не обратите и не будете као деца, нећете ући у Царство небеско“ (Мт. 18,3).

 Деца су нам и овај пут својим учешћем, љубављу према Богу и веронауци, дечјом радошћу, такмичарским духом и незлобивошћу, показивањем изузетног знања из веронауке, показала прави пут који води спасењу.

У овом квизу учествовале су четири основне школе: ОШ „Свети Сава“ Липнички Шор са вероучитељем Драгославом Остојићем, ОШ „Вукова спомен школа“ Тршић са вероучитељем Јованом Јанчићем, ОШ „Вук Караџић“ ИО Зајача са вероучитељем Бранком Поповићем и ОШ „Вук Караџић“ Лозница са вероучитељицом Тијаном Васић. У жирију су били координатор за веронауку Горан Поповић и вероучитељица Драгана Деспотовић, а за техничку подршку око организације била је задужена наставница Сања Симић де Граф. Квиз се не би могао реализовати да није било подршке свештеника Милоша Петровића и старешине храма Покрова Пресвете Богородице Зорана Трипића.

Квиз је почео молитвом Оченаш. Сам квиз је подељен у две категорије за ниже и више разреде. Сви учесници су донели по један пано из Веронауке који су у претходном периоду израђивали са својим вероучитељима. За разлику од осталих квизова из Веронауке, ми смо у одређеним деловима квиза убацивали корелацију са осталим школским предметима, као што је, на пример, Свет око нас, Енглески језик, Математика, Општа култура, па су деца имала занимљив задатак да у табели прецртавају одређена слова која су представљала појмове из ових различитих предмета да би на крају остале речи ОЧЕ НАШ.

Хтели смо овиме да покажемо деци да је наука добра само ако се помоћу ње долази до Бога, и деца су то савршено добро схватила. Виши разреди су имали вежбице вокабулара енглеског језика кроз веронауку.

Сам квиз је био динамичан, састављен из више активности које су се брзо смењивале, од радног материјала са укрштеницама, осмосмеркама, питалицама до интерактивне презентације - отварања асоцијација које су деци увек омиљени део, отварање поља са питањима и погађање иконе која се налази у позадини до класичног квиза знања где су деца бирала поље, отварала питања и давала одговоре.

Сви ученици били су изузетно активни, трудећи се да дају што више тачних одговора, да добију што више бодова. Резултат је био неизвестан до краја, судећи по броју бодова. На крају смо добили победника  - ОШ „Вук Караџић“ Лозница, и то у обе категорије. Оно што нас је одушевило, остала деца нису била нити разочарана ни тужна што они нису победили, већ су се распитивали код вероучитеља кад ће бити организован следећи квиз.

Заиста се од деце може много научити. Нама је драго да деца воле овај предмет и искрено се надамо да ће следећи пут бити више воље код осталих вероучитеља да нам се прикључе, јер неоспорно је да деца воле овакав вид учења кроз игру и забаву, па ако то применимо на Веронауку, има ли бољег начина да скромним нашим доприносом и развијањем љубави према Богу код деце на овај начин спасавамо сопствене душе.

Сања Симић де Граф

Завршни квиз из веронауке у Лозници
Завршни квиз из веронауке у Лозници
Завршни квиз из веронауке у Лозници
Завршни квиз из веронауке у Лозници