Завршна конференција поводом спровођења Националне стратегије против злоупотребе опојних дрога у Републици Србији

Владика Порфирије: Проблем дроге није само социјални, психолошки, политички, државни... То је пре свега духовни проблем, јер је директно повезан са смислом живота и тајном љубави! Зато не треба да нас чуди што се Црква ухватила у коштац са тим проблемом.

Пројекат ИНСАДА - Спровођење Националне стратегије против злоупотребе опојних дрога у Републици Србији финансиран од Европске Уније организовао је у четвртак, 31. марта 2011. године, у београдском Центру Сава завршну конференцију. Том приликом сагледани су резултати постигнути током двадесетромесечне реализације пројекта и изложена је перспектива одрживости пројектних активности у будућности.

У фокусу манифестације су презентовани даљи кораци које је потребно предузети у циљу решавања овог проблема кроз превенцију лечења, рехабилитацију, смањења штете и ресоцијализацију бивших корисника дрога, као и активности усмерене на спречавање и сузбијање промета и понуде наркотика.

На скупу су говорили Епископ јегарски др Порфирије, шеф делегације Европске Уније у Србији амбасадор Венсан Дежер, министар здравља др Зоран Станковић, министар просвете проф. др Жарко Обрадовић, министарка омладине и спорта Снежана Самарџић Марковић и кључни партнери на реализацији пројекта.
Епископ јегарски др Порфирије говорио је о раду Српске Православне Цркве на рехабилитацији зависника кроз центар за психосоцијалну рехабилитацију и ресоцијализацију од болести зависности „Земља живих", који је настао под окриљем манастира Ковиља 2005. године, а по благослову Епископа Православне Епархије бачке др Иринеја Буловића, на принципима хришћанске вере. Данас тај пројекат благосиља, подржава и помаже Његова Светост Патријарх Српски Г. Иринеј.

Владика Порфирије је истакао да је центар организован након дугогодишњег рада са зависницима у манастиру, где се путем искуства дошло до спознаје да треба направити један посебан амбијент који би био уређен за њихове потребе. У даљем излагању, Његово Преосвештенство Епископ јегарски др Порфирије је рекао да едукација у оквиру пројекта „Земља живих" подразумева свеобухватан приступ личности зависника, јер се пре свега стара о васпостављању целокупног интегритета личности што чини суштину приступа проблему који је обухваћен духовно-рехабилитационом терапијом.

Он је нагласио неопходност успостављања сарадње са одговарајућим државним институцијама, међународним организацијама, стручњацима у областима јавног здравља и образовања, општинама и другим релевантним друштвеним факторима, ради што ефикасније реализације пројекта где сви сегменти друштва треба заједно да делују ка заједничком циљу - борби против дроге.

Пројектом је тренутно обухваћено 160 младих зависника који бесплатно бораве у шест заједница, које се налазе у четири Епархије Српске Православне Цркве са циљем ширења броја заједница, јер је потреба за оваквим рехабилитационим центрима у Србији велика.

Његово Преосвештенство Епископ јегарски др Порфирије завршио је излагање речима: „Проблем дроге није само социјални, психолошки, политички, државни... То је пре свега духовни проблем, јер је директно повезан са смислом живота и тајном љубави! Зато не треба да нас чуди што се Црква ухватила у коштац са тим проблемом".