''Зборник приступних беседа новохиротонисаних епископа Српске Православне Цркве (1946–2007)

По благослову Његовог Преосвештенства Епископа нишког Г. Иринеја, у крушевачком саборном храму Светог Ђорђа, 24. октобра, промовисан је теолошко историјски и литерарни подухват свештенства парохије Српске Православне Цркве у Лондону - ''Зборник приступних беседа новохиротонисаних епископа Српске Православне Цркве (1946-2007).

Књигу је представио аутор, протојереј- ставрофор Радомир Аћимовић свештеник цркве Светог Саве у Лондону. Протојереј- ставрофор Мирослав Миленковић старешина цркве Светог Ђорђа поздравио је госта речима- ''Наше горе лист, а у далеком Лондону животом'', подсећајући да је крушевачка црква дочекала прилику да узврати гостопримство свештенству цркве Свети Сава у Лондону и додао - ''Књига која се представља овде отићи ће преко нас у многе домове. Прота Радомир се потрудио да у протеклим годинама уради један велики посао, да сакупи велики број беседа наших епископа који су од 1946. па до 2007. године хиротонисани и који су наставили дела Светих апостола.''

Говорећи да је имао част да упозна све епископе чије је беседе уврстио у зборник, прота Радомир је даље рекао - '' Поред беседа унетих у књигу, имамо и слике свих поменутих епископа, и слике појединих манастира који имају историјски значај и везу са датом хиротонијом или именом епископа о коме је реч, па је са те стране књига још више обогаћена. Зборник ( предговор написао Његово Преосвештенство Епископ браничевски Г. Игњатије и штампана је у Српској Патријаршији ), садржи седамдесет беседа које су беседили сви новоизабрани епископи Српске Православне Цркве, из отаџбине и расејања. Зборник почиње будимљанско- полимским, касније сремским Епископом Макаријем, хиротонисаним 1946. године, а завршава се најмлађим, Епископом моравичким Антонијем који је хиротонисан 2007. године... Време које обухвата овај Зборник било је испуњено великим тешкоћама за цркву, а поготово за нашу Српску Православну. Као што су током Другог светског рата страдали многи епископи и свештеници од усташа или Немаца, тако су и многи од њих  и после рата страдали за време безбожне власти комунистичког система; неки убијани, неки затварани, неки прогањани. Но, и поред свих тешкоћа, Богу хвала, Српска Православна Црква руковођена овим епископима, борила се на бурном мору против таласа атеизма и безбожја, и изборила се... У овој књизи издате су и кратке биографије епископа, време, место њихове хиротоније и приступне беседе. Од двојице поменутих епископа у овој књизи, двојица су постали патријарси српски - Његова Светост Патријарх српски Господин Герман ( Ђорић ) и Његова Светост Патријарх српски Господин Павле ( Стојчевић ). Имамо и једног епископа који је канонизован за светитеља, и то је сада Свети Варнава ( Настић )...''

У наставку, пред бројним свештенством и верним народом, протојереј- ставрофор Адам Стевановић архијерејски намесник, прочитао је приступну беседу бившег Епископа браничевског Хризостома, уз напомену да овакве књиге треба читати са молитвеношћу.

Затим је протојереј- ставрофор Радомир Аћимовић рекао нешто о себи. Представио се као свештеник који четврт века живи у Енглеској, од тога, последњих тринаест година је парох лондонски. У Лондону и његовој околини живи око 100 000 Срба, где српска парохија има црквену школу са 12 одељења и духовну заједницу Свети Алимпије Столпник чијим духовним трудом се и родила ова књига.

ЦО Крушевац