Зборник српских житија, RTS2 вечерас у 23:22

Зборник српских житија је дело хиландарског монаха Марка из седамдесетих година 14. века. До пред Други светски рат налазио се у старој Народној библиотеци на Косанчићевом венцу. Ово је једини рукопис који је избегао кобну судбину библиотеке и огромног рукописног фонда 6.априла 1941. године.

У Зборнику се налази препис Доментијановог Житија Св. Симеона, Савиног Хиландарског типика, Теодосијевог Житија Св. Саве и Похвале Св. Симеону и Св. Сави.

Како је ова књига из Хиландара доспела у Народну библиотеку у Београду? На који начин је спашена и где се чувала до краја Другог светског рата? На који начин су методом атрибуције који се спроводи у Археографском одељењу НБС наши историчари књижевности и археографи успели да идентификују велики број књига српских средњовековних писара? Како је Зборник повезивао људе и време, монаха Марка из 14. века, Саву Хиландарца из 19. века, Љубу Стојановића и историчара Владимира Ћоровића из 20. века као многе наше научнике, истраживаче и љубитеље старина.

У играно-документарној емисији "Зборник српских житија" у оквиру серијала "Старо српско писано наслеђе" учествују историчари књижевности др Ирена Шпадијер, др Љиљана Јухас Георгиевска, др Томислав Јовановић, историчар уметности др Даница Поповић и глумац Раде Миљанић.

Уредник емисије и сценариста: Ивана Ковачевић. Редитељ: Драган Марковић

Извор: РТС