Зборник Владике Атанасија Јевтића о Божанственој Литургији

Епископ Атанасије (Јевтић): ХРИСТОС НОВА ПАСХА - БОЖАНСТВЕНА ЛИТУРГИЈА
Свештенослужење, Причешће, Заједница Богочовечанског Тела Христовог

Божанствена Литургија прва књигаБлагословена 2007. година у Цркви је с правом названа јубиларном годином Светог Јована Златоуста, чија је Света Литургија у најширој употреби на Православном Истоку, јер се ове године навршава 1600 година од упокојења овог великог Светитеља и цариградског Архиепископа.

Наша помесна Црква се укључила у обележавање овог јубилеја трудом Његовог Преосвештенства богољубивог г. Атанасија Јевтића, бившег Епископа Захумско-херцеговачког, нашег дугогодишњег професора патрологије и, својевремено, декана Богословског Факултета у Београду.

Ова књига, у првом делу, садржи богат увод о Литургији, затим преводе светоотачких текстова о Светој Евхаристији од најстаријих апостолских отаца, и даље отаца другог и трећег века, преко кападокијаца и познијих византијских ерминевтичара и литургичара, све до Светог Саве српског, а у другом: поретке-уставе Светих Литургија на основу настаријих сачуваних грчких и словенских рукописа и преписа Свете Литургије, као и најстаријих сачуваних богослужбених књига.