Женева: Светски Савет Цркава одржава „виртуелно заседање“

Извршни одбор Светског Савета Цркава одржава од 1. до 3. јуна 2020. „виртуелно заседање“. Председавајућа Централног одбора ССЦ Агнес Абум изјавила је да је ово време пандемије ставило свет пред изазов, па и ово заседање Извршног одбора неће бити како треба да буде.

Пре овог виртуелно заседања, у Женеви је одржан значајан екуменски скуп. Наиме, на Духове (по западној пасхалији) 31. маја 2020. године у реформатској катедрали Светог Петра први пут од 1536. године одслужена је католичка миса. Ова миса је била предвиђена за 29. фебруар, али усред вируса короне морала је бити одгођена. Кардинал Курт Кох, председник Папског савета за јединство хришћана, говорио је још онда о „историјском догађају“.

Односи између реформираних и католичких хришћана у Калвиновом граду, Женеви, данас су веома складни. Приливом италијанских, шпанских, португалских и других миграната повећан је број католика хришћана.

Августа 8. 1535. године Гујом Фарел је у Женеви пред „огромном масом људи“ одржао прву реформатску проповед у овој цркви, а после подне истог дана скинута је таблица са назнаком да је то католичка црква с катедрле Светог Петра (Saint Pierre). Реформација је званично проглашена у Женеви 21. маја 1536. године.

Извор: Kathpress.at (са немачког Информативна служба СПЦ)