„Жичка хрисовуља“ песнику Владимиру Јагличићу

На празник Преображења Господњег у манастиру Жичи песнику Владимиру Јагличићу додељена је награда Жичка хрисовуља, као највише признање Жичког духовног сабора Преображење и једна од најзначајнијих књижевних награда код нас. Песник је одликован “за поезију укорењену у своме језику и духовном позиву“. Програм је водио Милош Милишић. О поезији Јагличићевој говорили су др Драган Хамовић, председник жирија за доделу награде, и песник Ђорђо Сладоје. Они су присутнима предочили значај постојања аутентичне, ненаручене поезије, која одолева приземним укусима свакодневнице. Глумац Миломир Недељковић говорио је одабране стихове лауреата, док је у музичком делу програма учествовао Градски хор „Црвчанин“.

Архијерејски заменик Епископа жичког протојереј-ставрофор Љубинко Костић је честитао песнику у име Епископа и казивањем одабраних стихова из богатог стваралаштва Јагличићевог нагласио вредност домета његових поетских исказа. Вековна страдања народа на просторима српских земаља, о чему надахнуто и потресно сведоче стихови Јагличићеве поезије, израз су жеље да се остане на светосавском путу. Зато је у овој години јубилеја 800 година аутокефалности Српске Православне Цркве у манастиру Жича награда додељена у праве руке.

-Пажња која се овом наградом скреће на нечије песничко дело треба да укаже на чињеницу припадности вековној традицији која помаже нашем народу да опстане, и физички и духовно. Себе не осећам толико важним, поготово моћним, за такав високи наум, али би ме обрадовала могућност да и сам узидам некакав, ма и најмањи, камичак у тако моћну и трајну грађевину, беседио је овогодишњи лауреат Владимир Јагличић: -У сваком случају, трудио сам се да читавог свог свесног живота обдржим ту готово немогућу идеју - да је наша духовност већа и јача од наших физичких мањкавости и несрећа и да треба да тежимо тој неоскрвњеној, опстојној целини. Ма шта ми се догађало, и ма шта се догоди, ја сам стајао једино у таквом једном идеалу.

Награду Жичку хрисовуљау, 28. по реду, песнику Владимиру Јагличићу доделио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

Извор: Епархија жичка