Живи Православље у Каракасу

Живи Православље у Каракасу

У тринаесту недељу по Духовима у цркви Светог Великомученика Георгија у склопу Свете Литургије миропомазана је слушкиња Божја, Хелга Филомена Трајковић Моравац. Ова Немица, рођена у Штутгарту 1936. године, крштена је као католкиња. У Минхену је 1958. године упознала београђанина Константина Трајковића Моравца и те исте године су се венчали. Необична судбина младог брачног пара довела их је у Венецуелу у Каракас почетком 1959. године. Константин Трајковић Моравац у Венецуели је био успешан индустријалац и са Хелгом је изродио двоје деце.

Већ у првим брачним данима Хелга је научила да говори српски језик – за разлику од многих наших људи који данас живе у Венецуели – перфектно говори српски, али и шпански, енглески и, наравно, немачки. Уз супруга Константина заволела је и необично поштовала православну веру и традицију. Била је упућена у дешавања у Српској Православној Цркви и није хтела да крсти сина код расколника, већ је сина Константина довела у Београд и крстила га у Саборној цркви 1961. године. Константина и Хелгу венчао је прота Чедомир Вучковић који је и крстио њихову ћерку Каролину 1969. године у Каракасу.

Блаженог спомена прота Чеда Вучковић, дугогодишњи први намесник београдски, био је зет многобројне породице Трајковић и ожењен протиницом Катарином Вучковић, рођеном сестром Констанитиновом. Иначе, у Los Tequesu, једном малом месту у близини Каракаса, где су се настанили Трајковићи, једна улица носи име  по њима.