Живот Светог Колумбана Ајонског први пут на руском

Управо је објављена књига „Свет Светог Колумбана, Ирска и Велика Британија, почев од средњег века очима монаха са острва Ајоне“. Књига под овим насловом, коју је написала Нина Живлова, а објављена у Москви 2019, представљена је 9. априла 2019. на Свето-Тихоновском универзитету у Москви. Она садржи и први руски  превод „Живота Светог Колумбана“ како је описан у његовој биографији на латинском језику и у ирским хроникама.

Према многим књигама објављеним на ову тему, монографија Нине Живлове стоји на првом месту, казао је Егор Агатонов, главни уредник издавачке куће овог Универзитета. Он сматра да та књига може допринети приближавању западних светитеља (који су живели пре раскола 1054. г.) православном читаоцу после њиховог уношења у Менологион Руске Цркве.

На представљању је Глигорије Бордаренко, стручњак за ирску културу, говорио о значају Светог Колумбана за Ирску и Шкотску. Писац монографије је навела да је Живот светог Колумбана (521-597.г.) написао неки Адонан крајем 7 века, можда даљи рођак светитељев, но у сваком случају његов наследник на игуманском месту овог манастира који је светитељ основао на острву Ајони 563. године.

Извор: Orthodoxie.com (са енглеског Инфо служба СПЦ)