Журнал Московске Патријаршије посвећен Патријарховом јубилеју

Новембра 20, 2016, Руска Православна Црква обележава 70. рођендан Патријарха московског и све Русије Кирила.  Живот Предстојатеља Цркве нераскидиво је повезан са животом Цркве, пише у предговору Митрополит волоколамски Иларион. И овај јубилеј Патријаха није тек његов лични празник, него је догађај који има општецрквену димензију. Седамдесет година представља важну етапапу на овоземаљском путовању Предстојатеља Руске Цркве. Истовремено је ово повод да се осврнемо уназад и појмимо који пут је превалио брод Цркве, где се он сад налази и, на првом месту,  како управљати њиме даље. Митрополит Иларион додаје: Журнал који сада држите у рукама, посвећењен је догађајима у којима је Предстојатељ учествовао током година своје службе.

У главном прилогу под насловом „Живот као служење“ лично Митрополит Иларион приказује живот и рад Свјатејшег Патријарха Кирила почев од његовог избора за Патријарха московског и све Русије 2009. године.

Историчар Михаил Шкаровски пише рад о архимандриту Кирилу који је са 28 година постао ректор Лењинградске духовне академије и семинарије,  док о његовој служи и достигнућума као смоленског Митрополита (почев од 1985.г.), а којом је управљано скоро четврт века, пише јеромонах Рафаил (Ивочкин), садањи проектор Смоленске духовне семинарије

Епископ калининградски и балтички Серафим, у коауторству са протојерејем Марјаном Позуном, Георгијем Бирјуковим и чланом Савета при Председнику Русије за сарадњу на развоју установа грађанског друштва и неговање људских права Гаријем Чмиховим, истиче како је будући Патријарх дошао у Калининградску епархију и отпочео од нуле, јер у Калининградској области  није било ни једне православне парохије, Наслов чланка: „Епархија саздана од нуле“.

О административној реформи, проведеној на иницијатриву Свјатејшег Патријарха Кирила, подробно пише заменик управника пословима Московске Патријаршије Сава (Тутунов).

Према Патриархиа.  Р.Ракић