Хришћански свет

Заказана Скупштина светског савета Цркава

Централни одбор ССЦ заказао је њену 11. скупштину за 2022. годину.

Према садашњем плану, Скупштина ће се одржати од 31. августа до 8. септембра 2022. у севернонемачком граду Карлсруе.

Општа тема Скупштине је „Христова љубав покреће свет на помирење и јединство“.

Имајући на уму ову тему, урађен је лого Скупштине и чине га крст, голуб и круг.

Извор: ССЦ

Уништен кип Исуса Христа у цркви у Ел Пасу, Тексас

Према наводима из бискупије, починилац је око 10 часова сати ујутро ушао у храм и уништио скоро 90 година стар кип Пресветог Срца Исусова, који се налазио иза главног олтара, док је катедрала била отворена за молитву. Осумњичени је задржан, а истрага градске полиције је у току. „Запрепашћен сам. Сви ми из катедрале смо ражалошћени овом неочекиваном ситуацијом“, казао је ректор катедрале Трини Фуентес.

Бечки надбискуп честитао Рош хашану и Јом кипур

Jüdische Kippa auf einer ThoraКардинал бечки Кристоф Шенборн честитао је новом врховном рабину Израелске култне заједнице у Бечу Јарону Енгелмајеру предстојећу јеврејску Нову годину  - Рош хашану и Јом кипур. За Јевреје је ово 5781. година која се води од стварања света.

Празник Нова година (Рош хашана) почиње увече 18. септембра јеврејског празничног месеца Тишрија, у коме ће се прославити и Јом кипур (празник исповедања и кајања) (27. септембра), празник Сјеница (Сукот, од 2. до 9. октобра), као и празник Радовања Тори (Петокњижју), Симхат Тора).

Нова енциклика „Frateli tutti“ биће објављена 4. октобра

Pope Francis and members of the faithful participating in the General Audience of 23 October 2019Нова папска енциклика „Frateli tutti“ биће објављена у недељу 4. октобра 2020. године. Текст енциклике биће познат у 12 сати тога дана. Изгледа да ће се Папа осврнути на питање како се хришћанин треба да понаша после пандемије короне.  Иначе, ово је трећа енциклика овог Папе од 2013.године.

Јерменска црква прославила празник Воздвижења Часног крста

Воздвижењe Часног крста је један од најважнијих празника посвећених Часном крсту, односно, његовом повратку из персијског ропства, уздизању и прослављењу.

Штавише, Јерменска Црква је прослављала празник недељу дана, од 11. до 17. септембра 2020. године.