Хришћански свет

Папа стигао у Чиле

Папа стигао у Чиле
Папа стигао у Чиле
Папа стигао у Чиле
Папа стигао у Чиле

Папа ће у Андима провести недељу дана пошто из Чилеа путује за Перу. Папа Фрања је у понедељак увече, 15. јануара 2018,  допутовао авионом у чилеанску престоницу Сантијаго. Овиме је почела његова једнонедељна посета Чилеу и Перуу. Поглавар ове Римокатоличке Цркве летео је 15 часова и стигао у 23:20 часова по средњоевропском времену. Ово је 22. путовање папино у иностранство, а 6. архипастирска посета Латинској Америци; што се тиче Чилеа, ово је друга папина посета после визитације Јована Павла II 1987. године.

Вијетнамска Црква се отвара мигрантима

Неких 500 радника и студената миграната 7. јануара је учествовало на отварању Недеље миграција у Центру за младе Дон Боско у Хо-Ши-Мину у Вијетнаму. Помоћни бискуп Хо-Ши-Мина монс. Јозеф До Ман Хунг, председник Бискупског савета за пастирско старање о мигрантима и путницима, рекао је да месна Црква има дужност примити, заштитити и интегрисати мигранте у локалну Цркву и помоћи им да унапреде своје животе.

Свети Иринеј биће проглашен за оца Цркве

Надбискуп Лиона Филип Барбарин поднео је молбу папи Фрањи да Светог Иринеја Лионског свечано уздигне за „црквеног оца јединства Цркве“. Папа је у свом писму од 4. јануара 2018. изразио принципијалну сагласност, али истовремено затражио да француски бискупи и ректори богословских факултета подрже предлог кардинала Барбарина. Свети Иринеј био је епископ Лиона од 177. до 202. године. Јединство Цркве било му је на срцу. Био је ученик Светог Поликарпа Смирнског, а претпоставља се да је и он лично потицао из Мале Азије. Као наследник мученика Светог Потина, био је епископ Лиона, тада најзначајније метрополе римске Галије. Свети Иринеј је био велики противник ширења гностичког учења.

Рукоположена ђаконица јерменске цркве у Техерану

Извесна Ани-Кристи Манвелијан, анестезиолог, рукоположена је за ђаконису у својој 24. години, 25. септембра 2017. године у техеранској цркви Светог Григорија Просветитеља. Овај чин је обавио архиепископ Себу Саркесијан, епархијски архијереј Техеранске епархије.

Празник Јерменске Православне Патријаршије Јерусалима

Уочи празника Јерменске Патријаршије, 5. јануара 2018. вечерње је почело у 14:30 ч.. Прослава Светог Давида, пророка и цара, и Јакова Апостола, Брата Господњег, одржана је 6. јануара патријарашком Божанском Литургијом.

Јутарње молитве почеле су у 7 сати ујутро у Саборној цркви Светог Јакова.

Преко друштвених мрежа Ватикан Њуз прати више од 4 милиона корисника

Заједница Ватикан Њуз је након недавног реструктурисања платформи прешла бројку од 4 милиона корисника на друштвеним мрежама, тачније на Фејсбуку, Твитеру, Јутјубу и Инстаграму. Тако на Фејсбуку више од 3 милиона људи прати странице Ватикан Њуза, које су доступне на шест језика: енглеском, италијанском, немачком, француском, шпанском и португалском.

Посета богослужења у Пољској: Једна трећина верних на службама

У поређењу са другим европским државама, проценат учествовања у мисама у Пољској од 36,7 и даље је висок. У Пољској католици све мање иду у цркву недељом. Према црквеном институту за статистику у Варшави, 36,7% католика у целој земљи присуствовало је служби када је бројано њихово происуство у октобру 2016. године. Ово је у историји најнижи пад за Пољску од почетка истраживања 1980. године, када је њих 51,0 % похађало службе.