Хришћански свет

Америчка ауторка Волк добила католичку омладинску награду

Двадесетдевета католичка награда за дела за децу и омладину Немачке бискупске конференције одлази америчкој списатељици Лорин Волк и преводиоцу на немачки Бригити Колман. Оне ће примити новчану награду по 5000 евра за објављену књигу „Година у којој сам почела лагати“. Бискуп за медије Гербхард Фирст уручиће награду 24. маја на свечаној академији у Бону.

Беч: Нови изазови за школу и образовање

У уторак, 13. марта ове године, у свечаној сали Рајфајзен банке у другом бечком округу, Асоцијација католичких удружења Аустрије организовала је симпосион на коме су угледни представници из света политике и медија говорили на тему изазова који стоје пред образовним системом.

Пакистански бискупи о стању у својој земљи

Пакистански католички бискупи обавестили су папу Фрању о стању Цркве у својој земљи. Бискупе је предводио надбискуп Јосиф Коуц. Није саопштено о чему су разговарали.

Према ватиканским подацима, католици у овој земљи сачињавају мањину од 0,7 процената. Држава се са својих 200 милиона становника званично води као исламска република. Стање немуслимана је углавном тешко. Посебан проблем је члан 295 у пакистанском казненом праву, тзв. „Параграф о бласфемији“ који, упркос поправкама по мишљењу бораца за људска права представља веома строг пропис.

Јевреји, хришћани и муслимани заједно за очување планете

„Полазећи од енциклике папе Фрање Laudato si’ “, брига за све створено била је тема скупа који је одржан 13. марта 2018. године у центру Нотр Дам у Јерусалиму, а на којему су Јевреји, хришћани и муслимани заједно размишљали о тому како да се очува заједнички дом. Сврха скупа је била да се представи израелском и палестинском друштву Папина енциклика, као и да се разговара о очувању заједничког дома и о целовитој екологији, узимајући у обзир три монотеистичке религије које могу заједно сарађивати у остварењу општег добр. Одговарајући на позив папе Фрање који је у енциклици упутио свакој личности која живи на овој планети, предавачи су говорили пред разноликом публиком у којој је било хришћана, Јевреја и муслимана.

Патријарх Мор Игњатије Јефрем II посетио јерменског католикос-патријарха Карекина II

Патријарх Мор Игњатије Јефрем II посетио јерменског католикос-патријарха Карекина II
Патријарх Мор Игњатије Јефрем II посетио јерменског католикос-патријарха Карекина II
Патријарх Мор Игњатије Јефрем II посетио јерменског католикос-патријарха Карекина II
Патријарх Мор Игњатије Јефрем II посетио јерменског католикос-патријарха Карекина II

Од 6. до 10. марта 2018. године Његова Светост патријарх Мор Игњатије Јефрем II учинио је приватну посету свом брату у Христу Свјатејшем католикосу Карекину II, Католикосу-Патријарху свејерменском, у Ечмиадзину, у Јерменији.

Црква Аустрије дели кривицу за трагичну историју

Цркве Аустрије сносе део кривице због припајања Аустрије национал-социјалистичком Рајху 13. марта 1938: „И Цркве Аустрије биле су обузете злодухом који је приправио пут национал-социјалистичком режиму. Неке Цркве не само што су величале „Аншлус“, већ су биле носиоци политике антисемитизма, уништења оних који нису вредни живота. Данас се са тиме суочавамо као срамном издајом Јеванђеља,“ наводи се у саопштењу Екуменског савета Цркава у Аустрији, објављеном у суботу.

Православни и католици Исланда против еутаназије

Римокатолички бискуп Рејкавика Давид Тенсер и старешина православне ставропигијалне парохије Светог Николаја у Рејкјавику протојереј Тимотеј Золотуски у свом заједничком саопштењу иступили су против еутаназије, а поводом нацрта законског предлога о  којем ће се расправљати у парламенту ове земље.