Хришћански свет

Папа путује у Панаму на Светски омладински дан

Настојатељ Католичке Цркве боравиће од 23. до 27. јануара у Панами, где се очекује учешће од 200.000 младих из међународних католичких омладинских организација.

Иначе, овај конгрес почиње 16. јануара са програмом за поклонике за више од 150 земаља. Папа ће допутовати 23. јануара и ово је његово трећи међународни омладински конгрес, после Рија 2013. и Кракова 2016. године, а истовремено његово 26. путовање у иностранство.

Ватикан оснива своје прво спортско удружење

Ватикан је први пут основао своје спортско удружење. Тим под називом „Athletica Vaticana” састоји се од 60 службеника Ватикана, саопштено је у Ватикану.

„Спорт, култура, религија и етика иду заједно“, казао је куријски кардинал Ђанфранко Раваси. На представљању првог ватиканског спортског удружења речено је да је Света столица ступила у контакт са Националним олимпијским комитетом Италије чиме је осигурана могућност учествовања ватиканског тима у светским такмичењима.

Председник Француске Макрон примио представнике религија

Француски председник Макрон примио је представнике религија ове земље. Тема сусрета је била предстојећа прерада закона из 1905. године којим је Црква одвојена од државе.

Католичку Цркву представљао је председник Француске бискупске бонференцијеб а у разговорима су учествовали великодостојници Протестантске и Православне Цркве, као и представници јудејске вере, ислама и будизма.

Крајем маја Папа ће посетити Румунију

Ватикан је управо саопштио да ће папа Фрања на  позив председника државе Клауса Јоханиса и Католичке Цркве ове земље боравити у Румунији од 31. маја до 2. јуна 2019. године. Током свог тродневног боравка посетиће Букурешт, Jaши, Блаж, као и једно поклоничко место.

Његов претходник папа Јован Павле II посетио је ову земљу 1999. године. Занимљиво је и то да у овој половини године Румунија председава Европском унијом.

55 година од историјског сусрета цариградског патријарха и римског папе

55 година од историјског сусрета цариградског патријарха и римског папе
55 година од историјског сусрета цариградског патријарха и римског папе
55 година од историјског сусрета цариградског патријарха и римског папе
55 година од историјског сусрета цариградског патријарха и римског папе

Римски папа Павле VI је пре 55 година посетио базилику Светог гроба у Јерусалиму. Било је то прво путовање једног папе у Свету земљу и прво папско путовање модерног доба.

Цариград: Власти дозволиле подизање цркве

У фебруару ће у Цариграду започети изградња прве цркве после установљења Турске републике 1923. године. Ово је изјавио начелник градске четврти Бакиркој после сусрета са предстојатељем Сиријске Православне Цркве у Турској митрополитом Јусуфом Цетином. План цркве је већ 2015. године достављен тадашњем председнику Владе Ахмету Даватоглу.

Јерменска Јерусалимска Патријаршија прославила небеске покровитеље

У суботу 5. јануара 2019. Јермени у Јерусалиму прославили су своје небеске покровитеље, светог пророка и цара Давида и светог Јакова брата Господњег.

У катедрали се налази и престо св. Јакова, који се користи само два пута годишње: на празник Јерменске Јерусалимске Патријаршије и кад се устоличава нови патријарх.