Хришћански свет

Прва англиканска бискупица посвећује се у Јорку

Пасторка Либи Лејн је још 1994. године са својим мужем била први брачни пар рукоположен у Цркви Енглеске – Парламент доноси пропис о увођењу бискупица у Горњи дом.

У катедрали града Јорка на северу Енглеске данас у понедељак биће посвећена прва англиканска пасторка за бискупицу. Либи Лејн (48), досадашња пасторка у Манчестеру, биће прва бискупица Енглеске, пошто је англикански Генерални синод крајем 2014. донео о томе званичну регулацију. Пасторка Лејн је рукоположена 1994. године заједно са својим мужем Џорџом.

У Шведској Асирци марширају ради признање геноцида

Више од две хиљаде Асираца марширало је у недељу у шест градова у Шведској у циљу признања геноцида. Учесникци су држали бакље и асирске заставе док су мирно шетали  у Стокхолму, Готенбургу, Норкопингу, Линкопингу, Јонкапинуа и Оребу.

Марш су организовале Асирска федерација Шведске и њене придружене организације да би обележили стогодишњицу туског и курдског геноцида Асираца, Јермена и понтских Грка. Геноцид се догодио између 1915. и 1918. и узео живот 750.000 Асираца (75%), 1.5 милиона Јермена и 500.000 понтских Грка. Геноцид се зове Сејфо (Мач) на асирском.

Папа путује у Шпанију у 2015. години

Папа Фрања ће 2015. године посетити Шпанију. Ово је саопштила Шпанска бискупска конференција у четвртак. У своме писму Кардиналу Рикарду Басквез Папа је изјавио да ће се, као и приликом својих посета Сри Ланки и Филипинима, и даље чврсто држати своје старе замисли да Цркву и њену проповед усмери ка маргинализованима.

У циљу пружања утехе жртвама сиромаштва, природних катастрофа и грађанских ратова, Папа ће, између осталих, посетити и јужноамеричке земље Еквадор, Боливију и Парагвај, као и афричке земље у којима се води грађански рат, Уганду и Централноафричку републику.

Епископ Сергије на погребу монсињора др Алберта Рауха

Епископ Сергије на погребу монсињора др Алберта Рауха
Епископ Сергије на погребу монсињора др Алберта Рауха
Епископ Сергије на погребу монсињора др Алберта Рауха
Епископ Сергије на погребу монсињора др Алберта Рауха

Његово Преосвештенство Епископ средњоевропски г. Сергије, у оквиру своје посете Регенсбургу, 21. јануара 2015. године присуствовао је и реквијуму у част преминулог прелата др Алберта Рауха у регенсбуршкој катедрали.

Др Раух је био један од оснивача Ostkirchliches Instutut-а (Института за Источне Цркве) у Регенсбургу, у циљу стипендирања православних теолога и сарадње са Православним Црквама. Том приликом, епископ Сергије уручио је  Његовој Еминенцији Бискупу регенсбуршком Рудолфу Фодерхолцеру писма саучешћа у име Његовог Преосвештенства Епископа бачког Иринеја и у своје име.

Малезија: Врховни суд потврђује забрану хришћанима да користе реч „Алах“

Судије Апелационог суда аргументишу да би хришћани коришћењем речи „Алах“ могли „збунити“ муслимане и довести у опасност „националну безбедност“

Великодостојници Цркава у исламској земљи Малезији најзад су и коначно осујећени да и даље употребљавају реч „Алах“. Пет судија Савезног суда једногласно су у среду одбацили молбу Надбискупије Куала Лумпур да се по овом питању изврши ревизија, јављају малезијска средства информисања. Овиме је правни лек исцрпљен.

Геноцид над Јерменима обележиће Цркве Аустрије

Хришћанске Цркве у Аустрији обележиће 24. априла у катедрали Св. Стефана спомен на жртве геноцида над Јерменима пре 100 година. Ово је изјавио бечки кардинал Кристоф Шенборн на екуменском пријему синоћ у среду 21. јануара 2015. године.

Спомен на јерменски геноцид је плод залагања Фондације „Про Оријенте“ , која ради на пројекту Истина и правда. Ова установа настоји да се признају и осуде злочини када је више од милион и по Јермена и још око 500.000 сиријских хришћана било убијено „зато што су били хришћани“. Само онај ко се тада преобратио на ислам, могао је спасти свој живот, навео је у име Фондације Про Оријенте Ерих Лајтенбергер, који је указао на то да починиоци углавном нису познати, али су се приликом обављања геноцида „послужили исламским аргументом“.