Хришћански свет

Нови евангелички суперинтендент за Доњу Аустрију

У суботу, 15. октобра 2016. године, у евангеличкој цркви Васкрсења Господњег у Винер Нојштату устоличен је нови суперинтендент Евангеличке Цркве у Доњој Аустрији г. Ларс Милер (Lars Müller-Marienburg). Свечаном устоличењу присуствовао је велики број државних званичника које је предводио председник Доње Аустрије г. Ервин Прел. Поред њих, присуствовали су и многобројни чланови Римокатоличке Цркве и евангеличке заједнице предвођени бискупом Михаелом Бункером.

Ревидирано издање Лутерове Библије на Франкфуртском сајму књига

У октобру, тачно за почетак јубилеја Реформације, појављује се ревидирано издање Лутерове Библије. Тим теолога стгручњака је дуго и педантно капао на ревизији текста Лутеровог превода, који је последњи пут 1984.г. објављен  и до данас само доштампаван. Рад на штампању овг дела је у пуном јеку. Председавајући Савета Евангелистичке Цркве у Немачкој (EKD) др Хајнрих Бедфорд Штром вели да је ”Лутерова Библија 2017” изванредан пројект, сведочанство изузетног труда.

Међународна конференција о верским мањинама у Загребу

Међународна конференција о верским мањинама у Загребу
Међународна конференција о верским мањинама у Загребу
Међународна конференција о верским мањинама у Загребу
Међународна конференција о верским мањинама у Загребу

У организацији Конференције европских цркава (CEC), Радне групе Eвропског парламента за антирасизам и различитости, Верске комисије за мигранте у Европи и Митрополије загребачко-љубљанске у Православној гимназији у Загребу започела је са радом међународна конференција на тему Верске мањине као део културно разноврсних друштава.

Oвај, по стручности и угледу учесника, најеминентинији скуп који је на тему верских права организован у Српској Православној Цркви, окупио је експерте из Хрватске, Србије, Македоније, Шведске, Финске, Шпаније, Аустрије, Италије...

Митрополит Порфирије: Нека ово и будућа покољења слободно живе и стварају

Уводна реч Митрополита загребачко-љубљанског др Порфирија на отварању Међународне конференције о верским мањинама

Пре свега желим да изразим радост што смо се окупили овде у Српској православној гимназији, школи која припада српском православном народу који је мањина у Републици Хрватској, да говоримо о верским мањинама. Са дубоким поштовањем, благодарношћу и љубављу желим добродошлицу свима присутнима, а посебно онима који су помогли одржавање ове конференције, и вама који сте дошли из иностранства, да сагледавајући проблематику којој је посвећен наш скуп помогнете верским мањинама и друштвима у којима живе, јер сведоци смо, упркос развијеној законској регулативи, и у најразвијенијим и државама са дубоко укорењеним демократским традицијама, проблеми везани за инклузију верских мањина не само да су актуелни, него понекад добијају и трагичне размере.

Епископ бачки Иринеј: Крај мултикултурализма - шта даље?

Излагање Епископа бачког др Иринеја на отварању Међународне конференције о верским мањинама

Чини ми част да у име Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја  и Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве поздравим овако еминентан скуп експерата који се са професионалном и политичком одговорношћу баве мањинским верским правима и људским правима уопште, али и присутне свештенике, рабина и представнике ислама, који проблеме мањина сагледавају, пре свега по унутрашњем призиву, савести верујућих људи. Одајем признање, пре свих митрополиту Порфирију, али и свима вама који сте се његовом позиву одазвали, јер када се осврнемо у прошлост видимо да се тема мањинских верских права и коегзистенције са већином, слободе, енкултурације и акултурације, протеже од антике до данас, када се кроз свима познате догађаје на светло дана износи сав унутрашњи набој који је био прекривен политиком и праксом мултикултурализма.

Генерална скупштина Савета цркава Аустрије

Генерална скупштина Савета цркава Аустрије
Генерална скупштина Савета цркава Аустрије
Генерална скупштина Савета цркава Аустрије
Генерална скупштина Савета цркава Аустрије

На недавној Генералној скупштини Савета Цркава Аустрије у Бечу, делегати 16 Цркава - чланица изабрали су ново руководство Савета, на чијем челу ће уз представнике из Римокатоличке и Реформатске цркве бити и Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј који је изабран за потпредседника. Нова Управа савета почеће са радом 1. јануара 2017. године.