Хришћански свет

Међухришћански дијалог у Љубљани

Међухришћански дијалог у Љубљани
Међухришћански дијалог у Љубљани
Међухришћански дијалог у Љубљани
Међухришћански дијалог у Љубљани

У Љубљани је 29. јула 2016. године у просторијама Љубљанске надбискупије одржан међухришћански дијалог представника Руске Православне Цркве, Српске Православне Цркве и Католичке Цркве у Словенији са којег доносимо саопштење за јавност у цијелости:

Саопштење за јавност: „Да Европа сачува своју душу“

Међухришћански дијалог између представника Руске православне цркве, Српске православне цркве и Католичке цркве у Словенији

Јулска комеморативна свечаност код руске капелице под Вршичем, сваке године пружа могућност да се молитвени помен на пострадале руске заробљенике повеже са међухришћанским сусретом представника Православне и Римокатоличке Цркве. Мјесто страдања и смрти међу словеначким планинама током Првог свјетског рата, посљедњих година обратило се у мјесто молитве и братских сусрета међу народима и међу хришћанским Црквама. Ратови су сијали непријатељство и подјеле, а Божија благодат је учинила да су из трагичних догађаја израсле нове везе и пријатељство између два народа, које сваке године јачају приликом руско-словеначких сусрета.

Папа походио Аушвиц

Молитва у самртној ћелији патера Максимилијана Колбеа. Целив вешала на Апелхофу. Упаљена свећа на зиду погубљења. Разговор с преживелим логорашима.

Варшава, 29.7.2016. -  У оквиру своје петодневне посете Пољској папа Фрања је посетио логор смрти Аушвиц. Данас, у петак ујутру Папа је ушао у логор прошавши кроз капију изнад које је писало „Рад ослобађа“. У наставку је поздравио једанест преживелих логораша и молио се у ћелији патера Максимилијана Колбеа, који је пре тачно 75 година жртвовао свој живот уместо оца једне породице. Папа није хтео држати говор. Пре посете је казао да се нада да ће му Бог указати милости да може плакати.

Папа се поклонио икони Богородице Ченстоховске

Папа назвао ово поклоничко место „духовном престоницом“ Пољске. - На миси је Папа подсетио на 1050-годишњицу хришћанства у Пољској.

Ченстохова, 28.7.2016. – Папа Фрања је другог дана своје посете Пољској отпутовао у поклоничко место Ченстохову и овде одслужио мису под ведрим небом. Богослужењу су присуствовали председник Пољске Андреј Дуда и председница Владе Беата Зидло, као и десетине хиљада верника. У својој пропведи Папа је позвао да се „прелази преко неправде и рана прошлости“. Задатак Цркве је да ослушне људе и с њима дели зло и добро.
Ово поклоничко место, које годишње посети милион људи, а где је „Црна Мадона“, Папа је назвао „духовном престоницом“ Пољске. У проповеди је описао Богородицу као образац смиравања и отворености за Бога. Насупрот томе, велико је искушење што људи желе да приграбе себи моћ и значај.

Папа допутовао у Пољску

Дочекали га председник Дуда и кардинал Дзивиш

Краков, 27.7.2016. – Папа Фрања је допутовао авионом у Краков у своју петодневну посету овој земљи. На аеродрому „Јован Павле II“ Светог оца су дочекали и поздравили пољски председник Андреј Дуда и краковски кардинал Станислав Дзивиш. Поздравиле су га на стотине лица која су специјално тим поводом дошла на аеродром.

Терористи убили свештеника у Француској

Руан, 27. јула 2016. -  Двојица наоружаних разбојника упали су усред белог дана у једну римокатоличку цркву на северу Француске и узели као таоце неколико лица, а свештенику пререзали грло. Једна верница је у критичком стању. До трагедије је дошло у близини града Руана.

Свештеника у 86. години живота бацили су на колена и пресекли му грло. Потом су почели читати на арапском језику, управо на олтарском подручју, малтретирали и друге присутне, од којих је двоје рањено, и све снимили мобилним телефоном.

Католички храм у Јапану биће унет у листу светског културног наслеђа

Токио, 26.7.2016. – Јапан жели да најстарију римокатолчичку цркву унесе у листу светског културног наслеђа. Јапанска влада ће 2018. г. замолити Унеско да католичку цркву Оура у Нагасакију, као и неколико хришћанских светиња на југозападу Јапана, објави за светско културно наслеђе, јавља један јапански портал.