Хришћански свет

Надбискуп Хочевар: Христ је васкрсао – зато и ми можемо започети нови живот

Браћо и сестре, будући да смо сви ми, као делиоци наше заједничке повести, позвани на позорницу историјског догађања и то не у доба многобројних, него у ово наше доба радикалних промена, сви смо ми много снажније позвани да свестраније тражимо Царство Исуса Христа и Његову праведност. Само снага трагања за Царством и за Његовом праведношћу осигураће нам и све остало што нам је за живот потребно, а наше тражење ће тако постати оно што је одувек требало бити и што увек и треба да буде: боготражење! У том духу боготражења, свима Вам од срца желим срећан и благословен Васкрс! Христ је васкрсао – зато и ми можемо започети нови живот. Можемо слободно живети Његово Царство апсолутне снаге љубави и удисати свуда и увек Његову Правду. Да, Христос васкрсе – Ваистину васкрсе! Радујмо се, сестре и браћо! Делећи свима мир и радост, отварајмо путеве наде, путеве најрадосније вести: Христ је устао из мртвих!

Папа Фрања посетио Бенедикта XVI

Папа Фрањa посетио је 14. априла 2022. године Бенедикта XVI у ватиканском манастиру Мајке Цркве пред Васкрс и 95. рођендана папе емеритуса. Према кратком саопштењу уредника Одељења за штампу Свете Столице Матеа Брунија, папа Фрања је посетио манастир у Ватикану где борави папа у миру Бенедикт. Папа Фрања је теком свог понтификата редовно посећивао свог предходника за Васкрс, спречен једино због пандемије. После кратког и срдачног разговора, као и заједничке молитве, папа Фрања се вратио у Дом Свете Марте. Папа емеритус Бенедикт ће прославити 95. рођендан на Велику суботу, 16. априла. Иначе, рођен је и крштен на Велику суботу у Баварској пре 95 година – 1927. године.

Беч: Делегација Градског већа код владике Андреја

Беч: Делегација Градског већа код владике Андреја
Беч: Делегација Градског већа код владике Андреја
Беч: Делегација Градског већа код владике Андреја
Беч: Делегација Градског већа код владике Андреја

Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј примио је 8. априла 2022. године у аудијенцију делегацију Градског већа аустријске престонице, предвођену челником Градског већа г. Карлом Марером који је показао велико интересовање за рад Српске Цркве у питањима свестраног дијалога међу културама и нацијама на просторима Епархије аустријско-швајцарске.

Скупштина Савеза за слободну недељу

Скупштина Савеза за слободну недељу
Скупштина Савеза за слободну недељу
Скупштина Савеза за слободну недељу
Скупштина Савеза за слободну недељу

У понедељак, 4. априла 2022. године, у пријемној сали Радне коморе (Arbeitеrkammer) у четвртом бечком округу, одржана је редовна пролећна скупштина организације Савеза за слободну недељу (Allianz für den Freien Sonntag).

Папа ће посетити ДР Конго и Јужни Судан

Папа Фрањa ће током јула 2022. године посетити Демократску Републику Конго и Јужни Судан. Папа је прихватио позив државних власти и бискупа из обе државе, тако да ће од 2. до 5. јула боравити у Конгу, где ће посетити Киншасу и Гому, а затим ће боравити у Јуби у Јужном Судану. Папа Фрања ће бити први папа који ће посетити Конго и Јужни Судан.

Платинасти јубилеј краљице Елизабете

Архиепископ кентерберијски Јустин Велби засадио је 21. фебруара 2022. године стабло смокве у башти палате Ламбет у оквиру Краљичиног зеленог врта поводом прославе 70. годишњице ступања на дужност краљице Елизабете. Надбискупу се придружио бискуп Норича Грејем Ашер, у Цркви Енглеске задужен за питања животне средине.