Хришћански свет

Обнављају се цркве у Малули које су исламисти опљачкали

Манастирски комплекс у Малули које су исламисти опљачкали убрзо се оправљају. Једна од цркава биће отворена за парохијане у скоријој будућности.

„Најтеже је било обновити пећину Свете Текле. Пуно је настрадала, као и црква Светог Илије. Стручњаци су суочени са тешким задатком очувања историјских артефаката. Међутим, неке од архитектонских споменика морамо поново изградити, јер су загубљени,“ објаснио је инжењер Елијас Хилал.

Сусрет митрополита Хризостома и надбискупа Пуљића

Сусрет митрополита Хризостома и надбискупа Пуљића
Сусрет митрополита Хризостома и надбискупа Пуљића
Сусрет митрополита Хризостома и надбискупа Пуљића
Сусрет митрополита Хризостома и надбискупа Пуљића

Његово Високопреоссвештенство Митрополит дабробосански г. Хризостом посјетио је 12. септембра 2017. године Његову Узоритост кардинала Винка Пуљића у просторијама Ординаријата надбискупије врхбосанске.

Митрополит Хризостом је захвалио кардиналу Винку Пуљићу на доласку на његово свечано устоличење уручивши му пригодан поклон. У пратњи Митрополита били су протојереј-ставрофор др Владимир Ступар и јереј мр Немања Ђуреиновић.

20 хришћана убијено у селу у Нигерији

Најмање 20 хришћана, међу којима има деветоро деце, масакрирани су и убијени од стране пастира Фулани током напада на нигеријско село прошле недеље, извештавају организације за надгледање људских права. У извештају се каже да је прошлог четвртка 19 чланова Баптистичке црквене заједнице у селу Анча у држави Плато убијено током напада пастира Фулани, док је један од убијених био припадник Методистичке Цркве. Најмање петоро хришћана је повређено у нападу и налазе се у болници на лечењу.

Прва изложба о Католичкој Цркви Кореје у Ватикану

Скоро ни у једној индустријализованој земљи света није забележен такав процват Католичке Цркве последњих десетина година као у Јужној Кореји. И док број католика у Европи и Северној Америци у најбољем случају стагнира, у Кореји је после Корејског рата број католика порастао од два на десет процената, тако да од ондашњих 500 хиљада верника она сада броји 5.7 милиона. Она је посебно привлачна савременим интелектуалним круговима друштва због своје поруке о једнакости свих људи. Годишње се крсти 100.000 одраслих, пре свега у градовима.

Асија Биби предложена за награду Захаров

Европски парламент је предложио да награда за неговање људских права „Захаров“ буде додељена на смрт осуђеној пакистанској хришћанки Асија Биби. Пакистанку је предложила фракција европских конзервативаца и реформиста, известио је Парламент у четвртак. Наиме, Биби је у новембру 2010. осуђена на смрт због наводног светогрђа. Решење о апелацији против ове смртне пресуде више пута је одлагано.

Руско-немачки форум „Петроградски дијалог“

Радни сусрет учесника групе „Цркве у Европи“ Руско-немачког форума „Петроградски дијалог“ одржан је у немачкој престоници 13. септембра 2017. године. У име Руске Православне Цркве у раду овог значајног скупа учествовали су заменик председника Одељења спољних црквених односа архимандрит Филарет (Булеков), секретар овог Одељења по питањима ванграничних односа протојереј Сергије Звонаров и сарадник овог Одељења монах Јарослав (Очканов).