Хришћански свет

Беч: Хиљаде Мађара очекују се на прослави националног светитеља

Више хиљада католика Мађара из подунавских земаља – међу којима и припадници мађарских националних мањина у Аустрији и Словачкој – очекује се у суботу 23. августа у бечкој катедрали Светог Стефана на прослави празника њиховог националног светитеља краља Стефана. Овакво богослужење приређивано је у аустријској престоници и ранијих година за вернике мађарског језика.

Свети Стефан I (969 – 1038) био је мађарски кнез из династије Арпада, а од 1000. до 1038. године први краљ мултетничког мађарског царства које је он основао. Он је национални светитељ данашње Мађарске, јер је христијанизирао Мађаре пагане. Спомен на њега обележава се данас 20. августа у Мађарској као државни празник.

Швајцарска/Ирак: Европски бискупи апелују на УНО

Савет Европске бискупске конференције (CCEE), својим писмом Савету безбедности Уједињених нација у уторак, 12.8.2014.г., молио је за помоћ прогоњеним хришћанима и другим религијским мањинама у Ираку. Савет моли Уједињене нације да „свим легитимним средствима окончају ту трагедију“ која се одиграва пред нашим очима.

Папа Фрања у Јужној Кореји

Његова Светост Папа Фрања допутовао је данас, 14. августа 2014, у петодневну посету Јужној Кореји. Председник државе је поздравио папу на аеродрому јутрос пре подне према локалном времену на војном аеродрому у Сеулу. Претходно је Папа својим летом као први Папа у историји прелетео кинески ваздушни простор и из авиона упутио поздрав кинеском председнику државе; народу Кине је пожелео „божанске благослове за мир и благостање свега народа“.

Грци протестују у циљу подршке блискоисточним хришћанима

Грчка Православна Црква у Мелбурну, заједно са понтијском и епирском заједницом, протестује у знаку подршке правима хришћана на Блиском истоку.

Митинг је одржан прошле недеље на Федералном тргу у Мелбурну којом приликом је демонстрирано у знак реаговања на прогон ирачке и сиријске хришћанске мањине.

Мађарска апелује на међународну заједницу да сачува ирачке хришћане

Мађарска предлаже да случај треба да буде укључен у радни план Северноатлантског већа НАТО савеза следеће недеље, рекао је Сијарто. Мађарска ће такође да иницира да Европски савет расправља о овом проблему на својој следећој седници.

Мађарски министар спољних послова је одлучио да оформи контигент помоћи, који ће се донети у Ирак у сарадњи са САД.

Изгорио храм у Горловки

Услед дирекног поготка артиљеријског пројектила изгорео је дрвени Благовештенски храм у Горловки, преноси сајт Горловске и Славјанске епархије. Сарадници су живи. У насељу «Строитељ» је на још неколико места избио пожар. Раде ватрогасци. Раније је саопштено да су 29. јула пројектили експлодирали поред Благовештенског храма и дечјег игралишта.