Хришћански свет

Новчићи стари 1400 година пронађени у Јерусалиму

Камара бронзаних новчића који датирају од петог до седмог века пронађена је на аутопуту који води у Јерусалим приликом археолошких ископавања започетих у јуну 2016. године. Археолози верују да новчићи могу припадати хришћанима који су бежали пред налетом персијске војске, преноси Christian Today. Новац, који је пронашао израелски Институ за старине, лако је идентификовати јер носе лик византијских царева током чије владавине су ковани. Три периода су заступљена: владавина цара Светог Јустинијана (483-565), Маврикија (539-602), и Фоке (547-610). Сваки новчић приказује одговарајућег владара у војној униформи како носи крст.

Слике обављених радова на Kувуклији

Донсимо два снимка текућих радова на Христовом Светом Гробу – Кувуклији. Радови на његовој обнови отпочели су 26. октобра 2016. године и још трају. Очекује се да ће бити окончани пре празника Цвети.

Анкара: Православни ће служити Литургије у католичком храму

Као плод католичко-православне пастирске сарадње, у турској престоници Анкари одмах ће се почети с богослужењима  једном месечно у католичкој цркви Свете  Терезе, која је парохијска црква. Свештеник Цариградске Патријаршије, архимандрит Висарион, служиће свете Литургије. Прва православна служба одржана је 11. марта 2017. године, известила је Фондација Про Ориенте.

Ватикан помаже обнову храмова у Јерусалиму

Ватикан шаље за рестаурацију цркве Христовог Рођења у Витлејему и цркве Светог Гроба у Јерусалиму по 500.000 долара (466.000 евра). Како је изјавила Служба за медије Свете столице, ова средства потичу из буџета римске Конгрегације за Источне Цркве и достављају се преко управе фрањевачке администрације хришћанским местима у Светој земљи, тззв. кустодије.

Папа Фрања путује крајем априла у Египат

Папа Фрања ће се 28. и 29. априла 2017. године налазити у историјској посети Каиру. Ово је прва посета римокатоличког поглавара египатској престоници. Папа путујe на позив египатског председника Абделa Фатах ал-Сисија, католичких бискупа и коптског патријарха Тавадроса II, као и Великог имама Исламског универзитета Ал-Азар, шеика Ахмед Мохамед ал-Тајиба, у ову северну афричку земљу, речено је за средства информисања у Ватикану у суботу. Детаљи програма биће објављени касније.

Служба покајања и помирења поводом 500 година Реформације

Поводом јубилеја 500. година од Реформације протестанти и католици показали су посебан знак помирења служећи заједничку службу11. марта 2017. године у древној цркви St. Michaelis у Хилдесхајму. Овај догађај је део централне прославе јубилеја Реформације, којем су присуствовали и председник Савезне Репбулике Немачке г. Јоахим Гаук, савезна канцеларка гђа Ангела Меркел, председник Савезне скупштине г. Норберт Ламерт, председник владе Доње Саксоније г. Штефан Вајл, председник Савезног уставног суда г. Андреас Фоскуле и многе друге еминентне личности из политичког и црквеног врха Немачке.