Хришћански свет

Рестаурација оргуља у Нотр Даму ће трајати четири године

Почели су радови на обнови и рестаурацији симфонијских оргуља које се налазе у најзнаменитијој париској цркви Нотр Дам, уништеној у пожару у априлу прошле године.У пожару који је захвати познату париску катедралу оргуље нису биле захваћене пламеном, те су претрпеле релативно мала оштећења од воде током гашења пожара. Ипак, драгоцени инструмент је био прекривен оловном прашином, а поједини делови су оштећени због изузетно високих температура.

Бразил: Од короне умро 21 свештеник и два бискупа

Заражена још 347 свештеника. - Криза у Бразилу због смрти и нових инфекција у целој земљи.

Католичка црква у Бразилу сачинила је тужни привремени извештај о коронској кризи у својим редовима. 347 дијецезалних свештеника заражено је ковидом-19, а 21 је умрло. Вирус је беснио и међу бискупима, са девет инфекција и два смртна случаја, јавила је у четвртак италијанска новинска агенција СИР позивајући се на бразилску Националну комисију за свештенике при Бискупској конференцији у земљи. Два покојна бискупа су Хенрик Соарес да Коста (57) и Алдо Пагото (70).

Папа против трговине људима

Pope: Money from human trafficking stained with bloodПапа Фрања је преко Твитера позвао на окончање трговине људима. Он је на међународни дан борбе против трговине људима (30. јула) упозорио: "Много тога остаје да се уради!" Феномен трговине људима представља "рану у телу човечанства. У исто време, папа Фрања је „захвалио свима који раде за невине жртве комерцијализације људи".

Папа Фрањa: Допустимо да нас зарази љубав, а не вирус

Папа објавио књигу „Заједништво и нада“

Корени нашега живота су у Христу; од Њега долази снага за суочавање с тешким проблемима који нас очекују после кризе; у Њему је пример близине, љубави и служења. Папа Фрања поновно размишља о времену болести КОВИД-19, а то чини у предговору књиге насловљене „Заједништво и нада“, коју је објавила Ватиканска издавачка кућа – Дикастериј за комуникацију..

Грчка влада одобрила изградњу џамије у Тракији

Грчка влада је одобрила изградњу џамије у Тракији, неколико дана после одлуке турског председника Реџепа Тајипа Ердогана о претварању Свете Софије у џамију у Цариграду.

Примећује се  да Турска често помиње наводно асимиловање такозване „турске мањине“ у Тракији. То је питање које Анкара често ставља на дневни ред за дискусију између двеју држава, а што непрестано подстичу екстремистичке групе муслиманске мањине у Тракији.