Хришћански свет

Папа опомиње мигранте да поштују закон и традиције

Папа Фрања је упозорио мигранте да поштују законе и традиције земаља које их прихватају, а истовремено да очувају вредности културе из које потичу, рекао је он поводом Светског дана избеглица у суботу у Риму. Нарочито је затражио заштиту за децу и омладине међу мигрантима и могућност њихове интеграције. Пре свега су непунолетна деца без пратње изложена многобројним опасностима, додао је поглавар Католичке Цркве.

Египат: Забринутост због убиства коптских грађана

Међу коптским хришћанима све јачи је осећај несигурности после напада на цркву Светих Петра и Павла 11. децембра 2016. године. Више убистава Копта изазвали су у Египту неспокој и забриност међу коптским становништвом, саопштава католичка агенција Asia News. Последње убиство догодило се 13. јануара: коптски хирург Басам Заки пронађен је мртав у свом стану у провинцијском граду Асијуту. Убице су заклали лекара ножем.

Недеља молитве за јединство хришћана у Либану

Недеља молитве за јединство хришћана у Либану
Недеља молитве за јединство хришћана у Либану
Недеља молитве за јединство хришћана у Либану
Недеља молитве за јединство хришћана у Либану

Његова Светост Патријарх Мор Игњатије Јефрем II учествовао је у отварању Недеље молитве за јединство хришћана у цркви Синода Националних евангелистичких Цркава у Сирији и Либану, у Рабији (Либан).

Бискуп Палерма претворио цркву у гету у синагогу

Бискуп Палерма претворио цркву у гету у синагогу. Овај чин је проведен поводом Дана Јевреја (17. јануар).Декретом инквизиције Јевреји су протерани са Сицилије у 15. веку. У Палерму је једна црква која се налазила у гету, постала синагога. Наиме, Надбискуп сицилијанског главног града Корадо Лорефиче донео је одлуку да поводом „Дана Јевреја“ цркву уступи Јудејској заједници. Црква се налази у некадашљем јеврејском гету.

Одржан Европски католичко-православни форум у Паризу

Високи представници Цркава разматрали су питање верских слобода као и претње од тероризма и фундаментализма на скупу одржаном од 9. до 12. јануара 2017. године. О верским слободама и доприносу хришћанских Цркава јачању друштва како би се супроставило претњама тероризма и фундаментализма разматрају великодостојници католичких бискупских конференција и појединих европских православних Цркава. Ово је пети Европски католичко-православни форум и њиме председавају двојица великодостојника, надбискуп будимпештански кардинал Петере Ерде и Митрополит сасимски Генадије,  а уз учешће 30 делегата из више од 20 земаља.

Због туризма обнавља се црква Светог Георгија

Црква Светог Георгија,  саграђена у округу Османели у северозападној турској провинцији Билесик крајем 1800-тих, а која сада лежи у рушевинама, биће претворена у музеј после њене обнове.

„Најважнија карактеристика овог округа је да је ово прво место где су Селџуци стигли и постали Турци када су отишли да освоје Изник,“ рекао је градоначелник Османелија Мунур Шахин док је говорио о историји ове области од 8000. године пре Христа. „ Године 1075. Османели, који се тада називао Лефке, и Изник заузели су Селџуци, а потом је анадолско Селџучко царство било основано. Изник је постао главни град овог царства. Од тада је Османели био турски град. Чак и током Крсташких ратова њега нису освојили, јер су ратоборни Турци овде живели.“