Хришћански свет

Папа се придружује мексичким протестима против хомо-брака

Папа Фрања бодри бискупе који су учестовали у великим протестима за одбрану породице

Ватикан-Мексико Сити 26.09. – Папа Фрања је подржао протесте које је организовала Црква против планираног увођења хомо-брака у Мексико. „Ја се радо прикључујем мексичким бискупима који високо држе до става Цркве о породици и о животу“, рекао је Папа јуче на проповеди на тргу Светог Петра. У овом тренутку, и породици и заштити човековог живота потребна је „нарочита пастирска и културна пажња“ широм света“, нагласио је понтифекс.

Ватикан пооштрио поступак канонизације

Према новом упутству, неопоходна су 7 сведочанстава о чудесном исцељену уместо 5. -  Не признаје  се за чудесно исцељење ако дође до претходног контакта између постулатора (предлагача) у Курији и наводно исцељеног.

Ватикан је прерадио чин канонизације и делимично га пооштрио. Према новом поступку проглашења светих, кад је у питању сведочење неких о свом исцељењу молитвама том новом светом, захтева се више стручне медицинске провере тог чудесног исцељења како би поступак проглашавања могао кренути даље. Сваки контакт медицинских стручњака с водитељима поступка у Цркви забрањен је. Уз то се јасније проверавају њихови налази о исцељењу.

Нови „Ostkircheninstitut der Diözese Regensburg“

Регенсбуршки бискуп Рудфолф Фодехолцер је поставио доминиканског патера и стручњака за источно богословље Дитмара Шона за директора ”Института за источне Цркве“ дијецезе Регенсбург ”. Дијалог православних и оријенталних сестринских Цркава лежи бискупу Рудолфу Фодерхолцеру на срцу: из тога разлога је у бискуп Регенсбурга у суботу осветио нови Институт који ће се бавити питањем односа хришћана Истока и Запада.

Међурелигијски и међуверски скуп у Асизију

Асизи, 17.9.2016. - Представници девет различитих религијских оријентација окупили су се под мотом „Жеђ за миром“ како би у овом градићу посведочили колики је допринос религија миру. Заштитник градића, и сусрета у њему, јесте св. Фрања (1181/82-1226), који услед своје проповеди у муслиманском војном логору у египатском месту Дамијет важи за апостола мира.

Пољски парламент разматра закон о забрани абортирања

Пољска федерација чувара живота поднела Сејму (Парламенту Пољске) предлог за закон о забрани абортирања. Пољски Сејм, 14. септембра 2016. године примио је нацрт закона који забрањује све врсте абортирања. Нацрт закона је сачинила Пољска федерација чувара живота који се састоји од више од деведесет pro-life организација. Закон предлаже потпуну забрану абортирања, и то без изузетка. Међутим, законодавство не сматра да су жене одговорне за абортирање. Посланици Сејма почеће са разматрањем овог закона следеће недеље. Такође, у септембру ће Пољски парламент истовремено радити на једном другом нацрту закона који забрањује абортирање. Овај закон, који је припремила организација „Стоп абортирањима!“ сматра да су жене одговорне за прекид својих трудноћа. До данас овај закон нису подржали пољски бискупи.

Бистра вода мира

Завршно слово папе Фрање и заједнички апел првојерараха за мир у Асизију

Папа Фрања је одржао завршно слово на Међурелигијском сусрету за мир у понедељак поподне на тргу Св. Фрање у Асизију. Папа Фрања је тада рекао:

”Ваша Светости, цењени представници Цркава, хришћанских заједница и религија, драга браћо и сестре. Топло Вас поздрављам са велики поштовањем  и захваљујем Вам на присуству. Захваљујем Заједници  Св. Еђидија, бискупији у Асизију и фрањевачком братству на припреми овог Дана молитве. Дошли смо у Асизи као поклоници у потрази за миром. Носимо у себи очекивања и бриге многих народа и особа. Жедни смо мира, жељни да сведочимо за мир, потребни молитве за мир, јер мир је дар Божји, а на нама је да га свакога дана призивамо, прихватамо и изграђујемо са Његовом помоћи.