Хришћански свет

Папа: Мигранти нису опасни, они су у опасности

Папа Фрања јуче је одžражо сусрет са стотинама деце, међу којима је био и нигеријски дечак мигрант чији су се родитељи утопили у удесу брода. Папа је том приликом рекао да мигранти "нису опасни, него да су они у опасности", преноси Ројтерс. Састанак је одрžан након овонедељног великог избегличког таласа у којем је од понедељка спасено виšе од 14.000 људи из претрпаних бродова, а забележени су бројни бродоломи. Међу 45 тела пронађених у мору у петак било је троје деце, објавио је италијански огранак УНИЦЕФ-а.

Православни представник у Институту G2W у Цириху

На Циришком Универзитету (Rämistrasse 71, 8006 Zürich) одржана је 26. маја 2016. годишња скупштина Инстутута Форум о вери, религији и друштву на Истоку и Западу (G2W). Том приликом су једногласно изабрани нови чланови Управе Института: Др. Цено Кавигели (Dr. Zeno Cavigelli) и протојереј др Мирослав Симијоновић, настојатељ Светоуспенског храма у Цириху.

Лајпциг: Отворено 100. немачко католичко саборовање

Председник Савезне Републике Гаук: „Историја се може развијати у добром правцу: у правцу разумевања, толеранције и помирења“.

25. маја је свечано отворен 100. немачко католичко саборовање (Католикентаг). Окупило се око 10.000 људи на главном лајпцишком тргу носећи зелени шал, одлику ових саборовања. Савезни председник Немачке Јоаким Гаук је апеловао да се свет учини бољим местом: : „Историја се може развијати у добром правцу: у правцу разумевања, толеранције и помирења“. Он је поздравио учеснике католичког саборовања као „евангелистички сабрат хришћанин“.

Представници политике и Цркве нагласили су улогу хришћанства у савременом друштву. Папа Фрања је поруком на немачком језику позвао да се све више чује глас сиромашних и маргинализованих.

Кораци ка заједништву - рад Заједничке лутеранско-православне комисије

Последњих деценија из екуменског покрета као да је нестао онај динамизам и оптимизам који га је карактерисао у већем делу XX века. Интензитет екуменског дијалога је опао, а очекивања су се смањила до те мере да поједини теолози постављају питање о сврсисходности даљег дијалога. Међутим, не оспоравајући истинитост горе наведених тврдњи, може се поставити питање да ли је ово стање можда природна и очекивана фаза у развоју екуменског покрета. После оптимизмом испуњених почетака, вековима раздвојене Цркве су спознале да ће пут ка поновном успостављању јединства бити тежак, дугачак и неизвесан.

Шпанија: Хиљаде протестују против уклањања крста пред црквом

Не само у Немачкој или Белгији, све учесталије се покушава да се хришћански символи уклоне из јавне сфере: недавно је комунална власт општине Callosa de Segura у граду Аликанте у Шпанији допустила да се уклони крст испред катедрале Светог Мартина. Као разлог саопштено је да је реч о извршењу ”закона о историјском памћењу”. Ова акција је провоцирала протесте хиљаде људи.

Кох: Није ислам прејак, већ је хришћанство слабо

Председавајући Папског савета за унапређење хришћанства при Курији вели у Ајнзиделну у Швајцарској: ”Проблем Европе није снага ислама, већ све израженија слабост хришћанства”.  Кардинал Курије Курт Кох је на једној дискусији у Ајнзиделну у Швајцарској на подијуму истакао: ”Религија jе постала приватна ствар, зато ми имамо страх од ислама”. Наравно, не може Швајцарска да прихвати све избеглице, ”али где су границе и ко одлучује о томе?”, пита се кардинал. Кох је поставио питање зашто земље као, рецимо, Саудијска-Арабија не прихватају избеглице.